Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρουμανίας υιοθέτησε απόφαση απαγόρευσης εισόδου στη χώρα τεσσάρων ούγγρων υπηκόων για έναν χρόνο, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μόνιτσα Ντάιμποτς.

Οι τέσσερις υπήκοοι Ουγγαρίας είναι μέλη ακροδεξιών ή εθνικιστικών κομμάτων και κινημάτων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου και σημειώνεται ότι πρόκειται για τον Τιρίτιαν Ζολτ, μέλος του «Στρατού των Παράνομων», τον Ζάγκιβα Γκιόργκι Γκιούλα, μέλος του ουγγρικού εθνικιστικού κόμματος «Jobbik» (Κίνημα για μία καλύτερη Ουγγαρία), τον Ζάβαϊ Ίστβαν, μέλος του ίδιου κόμματος και τον Μίκολο Μπέλα μέλος της «Νέας Ουγγρικής Φρουράς».

Οι ρουμανικές αρχές ζήτησαν από το δικαστήριο του Βουκουρεστίου να κηρύξει τους τέσσερις Ούγγρους «personae non gratae».

«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι τέσσερις είναι μέλη οργανώσεων, οι οποίες εμπλέκονται σε ακραίες εθνικιστικές ενέργειες που αποτελούν απειλή κατά του νόμου και της τάξης στη Ρουμανία» δήλωσε η κ. Ντάιμποτς.

Οι ρουμανικές αρχές εστιάζουν επίσης σε άλλα άτομα που συστηματικά διαπράττουν στη Ρουμανία ενέργειες αντίθετες στους ευρωπαϊκούς κανόνες και την εθνική νομοθεσία.

«Οι ρουμανικές αρχές είναι αποφασισμένες να εφαρμόσουν σταθερά τη νομοθεσία που ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, στις οποίες αλλοδαποί, με δημόσιες δηλώσεις τους, παραβιάζουν απευθείας ή υποκινούν παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων της χώρας» είπε η κ. Ντάιμποτς.

Η απαγόρευση αποφασίστηκε βάσει του έκτακτου κυβερνητικού διατάγματος 102/2005, σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία στη Ρουμανία των υπηκόων των κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και βάσει του νόμου 512/1991 που αφορούν την εθνική ασφάλεια της Ρουμανίας.

Η απόφαση ελήφθη με στόχο την αποτροπή γεγονότων που μπορεί να διαταράξουν σοβαρά το νόμο και την τάξη στη Ρουμανία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.