Δικαστήριο του Αζερμπαϊτζάν καταδίκασε τον αναπληρωτή ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και τον επικεφαλής μιας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ποινές φυλάκισης, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Ο Τοφίγκ Γιαγκουμπλού, αναπληρωτής ηγέτης του κόμματος Μουσαβάτ της αντιπολίτευσης και ο Ιλγκάρ Μαμάντοφ, επικεφαλής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Εναλλακτική Δημοκρατία» καταδικάστηκαν σε πέντε και επτά χρόνια φυλακή, αντίστοιχα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δικαστηρίου.

Οι δύο συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο του 2013 με την κατηγορία της οργάνωσης και συμμετοχής στις διαδηλώσεις του περασμένου Ιανουαρίου, στην πόλη Ισμαϊλί στο βόρειο Αζερμπαϊτζάν, όπου μετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, απαιτώντας την παραίτηση του επικεφαλής της τοπικής εξουσίας. Άλλοι δεκαέξι άνθρωποι καταδικάστηκαν επίσης σε διάφορες ποινές φυλάκισης με τις ίδιες κατηγορίες.

Οι φίλοι, οπαδοί και οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ανέφεραν ότι η εν λόγω δικαστική απόφαση είχε πολιτικά κίνητρα καθώς κανένας από τους δύο δεν βρισκόταν στην Ισμαϊλί κατά τη διάρκεια των ταραχών και επισκέφτηκαν την πόλη, που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Μπακού, μια ημέρα μετά τις διαδηλώσεις.

«Η απόφαση του δικαστηρίου δεν ήταν δίκαιη . Ήταν πολιτική εντολή από την κυβέρνηση »ανέφερε στο Ρόιτερς ο Φουάντ Αγκάγιεφ, δικηγόρος του Μμάντοφ σημειώνοντας ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση. Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» των δύο καταδικασθέντων Γιαγκουμπλού και Mammadov.

«Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν φαίνεται ότι δεν σταματούν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να συντρίψουν την διαφωνία ... ( οι καταδικασθέντες) τιμωρούνται απλά γιατί επικρίνουν την κυβέρνηση » δήλωσε ο Ντένις Κριβοσίεφ αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Το Αζερμπαϊτζάν, μια ως επί το πλείστον μουσουλμανική πρώην σοβιετική δημοκρατία στο Νότιο Καύκασο, είναι χώρα κομβικής σημασίας, καθώς χρησιμεύει ως οδός διέλευσης για τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, ενώ είναι πηγή ενεργειακού εφοδιασμού προς την Ευρώπη. Η χώρα κυβερνάται από τον πανίσχυρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ, του οποίου η πολιτική κυριαρχία γίνεται συχνά στόχος επικρίσεων από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.