Η νίκη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής δεν αιφνιδίασε τους πολιτικούς της Κροατίας, οι οποίοι δεν αναμένουν δυσκολίες στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς τόνισε ότι το μήνυμα των σερβικών εκλογών είναι ότι η "Σερβία παραμένει στην ευρωπαϊκή πορεία".

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς συνεχάρη τους νικητές των βουλευτικών εκλογών στη Σερβία, τονίζοντας ότι Κροάτες και Σέρβοι πολιτικοί πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του σήμερα και του αύριο και να μην γίνονται όμηροι του παρελθόντος.

"Συγχαίρω εκείνους που πέτυχαν τόσο εξαιρετικά αποτελέσματα" είπε η κ. Πούσιτς, αναφερόμενη στη νίκη του SNS και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν "φυσιολογικές, σχέσεις καλής γειτονίας και ότι όλα τα προβλήματα του παρελθόντος επιλύονται μέσα από τους αρμόδιους θεσμούς".

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) Τόμισλαβ Καραμάρκο ευχήθηκε επιτυχία στους πολίτες της Σερβίας και στο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα στην πορεία τους προς την ΕΕ.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη δήλωσή του -ότι η Κροατία θα πρέπει να αποσύρει την άνευ όρων στήριξη της πορείας ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, αν η Σερβία συνεχίσει να υποστηρίζει ότι η Κροατία διέπραξε γενοκτονία σε βάρος των Σέρβων στον πόλεμο του 1990- ο κ. Καραμάρκο είπε ότι είναι καιρός η Σερβία να παραδεχθεί ότι "επιτέθηκε στην Κροατία με πρόθεση να συμπεριλάβει τμήματα της κροατικής επικράτειας στη Σερβία και να δημιουργήσει τη Μεγάλη Σερβία".

"Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν μου προκαλούν έκπληξη με δεδομένες τις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν" είπε ο Γκόρντα Γιαντρόκοβιτς από την HDZ, ο οποίος τόνισε ότι δεν αναμένει βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Ο Γιόζε Ράντος από το Κροατικό Λαϊκό Κόμμα (HNS) τόνισε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν τη μελλοντική δομή της κυβέρνησης στη Σερβία, η οποία θα είναι φιλοευρωπαϊκή.

Ο Ντράγκουτιν Λέσαρ από το Εργατικό Κόμμα υπογράμμισε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τις σχέσεις των δύο χωρών, επειδή η Σερβία είναι σε φάση έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

"Η Κροατία ούτως ή άλλως δεν έχει εξωτερική πολιτική, αλλά φέρεται σύμφωνα με το 'δόγμα Μπρέζνιεφ' της περιορισμένης κυριαρχίας. Έχουμε ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική" είπε ο κ. Λέσαρ.

Ο Μίλοραντ Πούποβατς από το Ανεξάρτητο Δημοκρατικό Σερβικό Κόμμα (SDSS) εκτίμησε ότι το ποσοστό ψήφων, πάνω από 48% που συγκέντρωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς του δίνει μεγάλη δυνατότητα διευθέτησης της κατάστασης στη Σερβία, επίλυσης των σχέσεων με την Πρίστινα και επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.