Την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε σε ακόμη ένα βήμα για την προσάρτηση της Κριμαίας, οι Δυτικοί επιμένουν στις κυρώσεις κατά της Μόσχας και με την Ρωσία να απειλεί με αντίστοιχα αντίποινα κατά των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ εξαπέλυσε πυρά κατά της ΕΕ για τις κυρώσεις κατά 21 ουκρανών και ρώσων, προειδοποιώντας πως θα υπάρξει ανάλογη απάντηση.

Τυχόν «απόπειρες να παραδοθούν μαθήματα στη Ρωσία με τη γλώσσα της ισχύος, με τον εκφοβισμό Ρώσων πολιτών διαμέσου κυρώσεων, δεν θα οδηγήσουν πουθενά», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων δεν είναι δική μας επιλογή· όμως είναι σαφές ότι η επιβολή κυρώσεων εναντίον μας δεν θα μείνει χωρίς την προσήκουσα απάντηση από τη ρωσική πλευρά», πρόσθεσε στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο έρχονται και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ενεργειακού κολοσσού Rosneft, ο οποίος έκρινε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να στραφούν αλλού από τα δυτικά κράτη λόγω της Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ιδίως οικονομικών και επιχειρηματικών ειδήσεων Prime.

Αναφορές για εισβολή σε ουκρανική βάση

Στο μεταξύ, εισβολή σε βάση του ουκρανικού στρατού κοντά στη Συμφερόπολη της Κριμαίας φέρονται να πραγματοποιούν φιλορωσικές δυνάμεις, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax της Ουκρανίας.

Σύμφωνα το Interfax, οι ρωσόφιλες δυνάμεις έχουν αιχμαλωτίσει το διοικητή της βάσης ενώ ένας ουκρανός στρατιώτης έχει σκοτωθεί.

Οι πληροφορίες του Interfax δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, ενώ οι συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο ουκρανός στρατιώτης δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Ουκρανία

Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την «προσάρτηση» της Κριμαίας από τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, μετά την υπογραφή της συνθήκης για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία και όλος ο κόσμος δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την προσάρτηση του ουκρανικού εδάφους», είπε ο Τουρτσίνοφ. «Πρόκειται για μια επικίνδυνη απόφαση που δεν έχει καμία νομική συνέπεια. Πρόκειται για μια επικίνδυνη πρόκληση για την Ευρώπη και όλον τον κόσμο», πρόσθεσε.

Παγώνουν οι σχέσεις Ρωσίας – Βρετανίας

Την ίδια ώρα, και έπειτα από τις σκέψεις της Γαλλίας να αναθεωρήσει την απόφασή της να πουλήσει φρεγάτες στη Μόσχα, η Βρετανία πήγε ένα βήμα παρά πέρα και διέκοψε πλήρως τις στρατιωτικές της σχέσεις, ενώ «πάγωσε» τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς τη Ρωσία.

«Διακόψαμε κάθε στρατιωτική συνεργασία», ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αυτό αφορά κυρίως τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού και ειδών «διπλής χρήσης», που μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η απαγόρευση ισχύει για υλικό που «προοριζόταν για μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ή άλλων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν ή έχουν ήδη αναπτυχθεί» στα σύνορα με την Ουκρανία.