Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, που σφραγίστηκε σήμερα με την υπογραφή μιας συμφωνίας μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της ρωσόφωνης πολιτικής ηγεσίας της χερσονήσου, «αντίκειται στο διεθνές δίκαιο».

«Η ενσωμάτωση (της Κριμαίας) στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι —και είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για αυτό— αντίθετη με το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιου.

«Το λεγόμενο δημοψήφισμα (της Κυριακής στην Κριμαία) ήταν αντίθετο με το διεθνές δίκαιο, η διακήρυξη της ανεξαρτησίας που ήταν έκανε δεκτή (την Δευτέρα) ο Ρώσος πρόεδρος ήταν αντίθετη με το διεθνές δίκαιο», συνέχισε η καγκελάριος, τονίζοντας ότι την άποψη αυτή την συμμερίζονται επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Μέρκελ τόνισε ωστόσο ότι, παράλληλα με τις κυρώσεις που έχουν ληφθεί σε βάρος της Μόσχας, θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία για την εξεύρεση μιας λύσης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα υποστεί τις συνέπειες για την «απολύτως απαράδεκτη» προσπάθεια της να προσαρτήσει την Κριμαία η οποία συνιστά «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Είναι απολύτως απαράδεκτο να χρησιμοποιεί η Ρωσία βία για να αλλάξει τα σύνορα, με βάση ένα ψευτοδημοψήφισμα που διεξήχθη υπό την απειλή των όπλων. Ο πρόεδρος Πούτιν δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει πιο σοβαρές συνέπειες και εγώ θα πιέσω τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουμε περαιτέρω μέτρα, όταν θα συναντηθούμε, την Πέμπτη», πρόσθεσε.

Έκκληση για μια «ισχυρή και συντονισμένη» απάντηση εκ μέρους της Ευρώπης έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει ούτε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ούτε την ένωση της περιοχής αυτής της Ουκρανίας με τη Ρωσία», τόνισε.

Για «σοβαρή αρνητική εξέλιξη» έκανε λόγο η Ιταλία, μία από τις στενότερες συμμάχους της Ρωσίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσάρτηση της Κριμαίας «αποξενώνει ακόμη περισσότερο τη Ρωσική Ομοσπονδία από τη διεθνή κοινότητα και προμηνύει τη σοβαρή απομόνωση» της Μόσχας, είπε η υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι προβλέποντας ότι τις επόμενες ημέρες θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στη χώρα.