Σύγχυση επικρατεί σχετικά με το επεισόδιο και τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν την Τρίτη σε βάση του ουκρανικού στρατού στη Συμφερόπολη της Κριμαίας, καθώς το υπουργείο Άμυνας και η τοπική αστυνομία δίνουν διαφορετικές εκδοχές για το συμβάν.

Ειδικότερα, εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ουκρανίας έκανε λόγο για δύο νεκρούς, -ένας ουκρανός στρατιώτης και ένα μέλος των φιλορωσικών «δυνάμεων αυτοάμυνας- και για ακόμη δύο τραυματίες, και πάλι ένας από κάθε πλευρά.

Η εκδοχή αυτή των γεγονότων διαφέρει από εκείνη του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο έχει κάνει λόγο για έναν νεκρό και δύο τραυματίες μεταξύ των ουκρανών στρατιωτών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, ένας σπουδαστής της σχολής ναυτικών δοκίμων, ο Σ. Κακούριν, σκοτώθηκε από μια σφαίρα στο στήθος στη διάρκεια μιας επίθεσης εναντίον της μονάδας του στη Συμφερόπολη. Ο πλοίαρχος Β. Φεντούν τραυματίστηκε στον λαιμό και το χέρι και ένας τρίτος στρατιώτης τραυματίστηκε στο κεφάλι και το πόδι από χτυπήματα με γκλομπ.

«Οι δράστες φορούσαν στολές ρώσων στρατιωτών και έφεραν αυτόματα όπλα και ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε από την πλευρά της ότι «από την έρευνα στο σημείο καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως τα πυρά, που είχαν στόχο τόσο τους ουκρανούς στρατιώτες όσο και τα μέλη των δυνάμεων αυτοάμυνας προήλθαν από το ίδιο σημείο».

Ο ουκρανός στρατιώτης που σκοτώθηκε φρουρούσε τη βάση αυτή στην οποία βρίσκονται οι φωτογραφικές υπηρεσίες του στρατιωτικού κέντρου τοπογραφίας και ναυτιλίας, διευκρίνισε ο Βλάντισλαβ Σελέζνεφ εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Κατασχέθηκαν τα όπλα και τα έγγραφα όλων των στρατιωτικών που βρίσκονταν στη βάση. «Τους είπαν ότι συνελήφθησαν», συνέχισε ο Σελέζνεφ χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει τον αριθμό των στρατιωτών.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση στον ιστότοπο της αστυνομίας της Κριμαίας η ενέργεια αυτή ενδέχεται να είναι «μια προσχεδιασμένη πρόκληση για να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας για την εισδοχή της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Αλλάζουν οι κανόνες εμπλοκής για τον ουκρανικό στρατό

Σε μία άμεση αντίδραση έπειτα από το περιστατικό, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας άλλαξε τους κανόνες εμπλοκής για τους στρατιώτες, δίνοντας εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους.

«Για να προστατευθεί η ζωή των στρατιωτών μας οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες στην Κριμαία έλαβαν την εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους», αναφέρει μια ανακοίνωση του υπουργείου.

Την εξουσιοδότηση επιβεβαίωσε με χωριστή ανακοίνωσή του και το γραφείο του υπηρεσιακού προέδρου της χώρας.

Μέχρι τώρα οι ουκρανοί στρατιώτες καλούνταν να «μη απαντήσουν στις προκλήσεις» των ρωσικών δυνάμεων που έχουν καταλάβει την Κριμαία εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Γιατσενιούκ: Σε στρατιωτική φάση η αντιπαράθεση για την Κριμαία

Από την πλευρά του, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας της χώρας του να οργανώσει κατεπείγουσα συνάντηση με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ με αφορμή το περιστατικό.

«Σήμερα Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν τους Ουκρανούς στρατιωτικούς. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου», είπε ο Γιατσενιούκ, τονίζοντας ότι η αντιπαράθεση στην Κριμαία πέρασε σήμερα σε «στρατιωτική φάση».

«Η σύγκρουση μετατρέπεται από πολιτική σε στρατιωτική εξαιτίας των Ρώσων στρατιωτών» είπε, σημειώνοντας ότι το «έγκλημα πολέμου» στο οποίο προέβησαν οι Ρώσοι δεν παραγράφεται.

Η Ρωσία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ ήταν οι χώρες που είχαν εγγυηθεί την ανεξαρτησία της Ουκρανίας όταν υπογράφηκε, το 1994, το λεγόμενο «Μνημόνιο της Βουδαπέστης».