Η σύλληψη του επονομαζόμενου βαρόνου της κοκαΐνης στα Βαλκάνια, Ντάρκο Σάριτς σίγουρα θα έχει ως αποτέλεσμα έρευνες προς την κατεύθυνση εκείνων που του έδωσαν τη δυνατότητα να δημιουργήσει αυτοκρατορία και να ξεπλένει χρήματα στη Σερβία, μεταξύ των οποίων είναι και πολιτικοί, υποστήριξε ο εγκληματολόγος Ζλάτκο Νίκολιτς.

"Δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση ορισμένων πολιτικών. Αν γνωρίζουμε τι έχει αγοράσει η ομάδα του Σάριτς στη Σερβία, πού ξέπλενε τα χρήματα, δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ομάδα πολιτικών από τη χώρα μας που είναι πιο φοβισμένη και πλήττεται περισσότερο" δήλωσε ο κ. Νίκολιτς στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Ο κ. Νίκολιτς είπε ότι δεν αναμένει στόχο των ερευνών να αποτελέσουν μέλη της διαλυμένης εγκληματικής οργάνωσης του Σάριτς, οι λεγόμενοι "στρατιώτες", αλλά ότι βασικός στόχος θα είναι άνθρωποι της πολιτικής και της αστυνομίας.

"Τέτοια αυτοκρατορία δεν μπορεί να δημιουργήσει ανίκανος άνθρωπος και ικανότητα σημαίνει έμπειρη κάλυψη, μη προσέλκυση προσοχής και καλή επικοινωνία με ανθρώπους" σημείωσε.

Ο Ντάρκο Σάριτς, σύμφωνα με τον εγκληματολόγο, θα προσπαθήσει να "πουλήσει" πληροφορίες στις υπηρεσίες που ερευνούν την υπόθεση για το δίκτυό του και τις επιχειρήσεις του. "Υπάρχουν υποψίες αν επικεφαλής της οργανωμένης εγκληματικής ομάδας είναι ο ίδιος ή ο Ρόντολιουμπ Ραντούλοβιτς. Αν επιβεβαιωθεί ποιος είναι αρχηγός, τότε θα διαπιστωθεί αν μπορεί κάποιος να αποκτήσει καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, επειδή ο νόμος μας απαγορεύει αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης να είναι προστατευόμενος μάρτυρας, μάρτυρας συνεργάτης" είπε ο κ. Νίκολιτς.  

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες της σύλληψης, ο κ. Νίκολιτς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ποτέ δεν θα γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό, επειδή ο Ντάρκο Σάριτς κρυβόταν πολλά χρόνια κι αυτό δεν ήταν δυνατό χωρίς τη βοήθεια ορισμένων ξένων υπηρεσιών ασφάλειας.

"Τέτοιοι εγκληματίες δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν μόνοι τους. Τους προστατεύουν υπηρεσίες συγκεκριμένων κρατών της περιοχής ή της ευρύτερης περιοχής. Όταν παύει το ενδιαφέρον, τότε παραδίδονται στη χώρα που τους καταζητεί" υπογράμμισε.