Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μια ομάδα τζιχαντιστών που μάχεται εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, διέπραξε τον Ιανουάριο «μαζικές εκτελέσεις», κατήγγειλε μια επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ.

Εξάλλου ο Πάουλο Πινιέιρο, ο πρόεδρος της ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για την Συρία, είπε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του διεθνούς οργανισμού ότι η επιτροπή πρόσθεσε νέα ονόματα, τόσο από τη συριακή κυβέρνηση όσο και από τους εξεγερμένους, στον κατάλογο με τους ανθρώπους που υποπτεύεται ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Η επιτροπή παρουσίασε σήμερα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη την έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε στις 5 Μαρτίου και καλύπτει την περίοδο από τον Ιούλιο του 2013 ως τις 20 Ιανουαρίου 2014.

Καθώς η συριακή κυβέρνηση δεν της έχει επιτρέψει να εισέλθει στη Συρία, η επιτροπή βασίζεται σε περισσότερες από 3.000 μαρτυρίες που έχει συλλέξει κυρίως από πρόσφυγες.

Στην επικαιροποιημένη έκθεσή της η επιτροπή αναφέρει ότι η περίοδος από τις 20 Ιανουαρίου ως τις 10 Μαρτίου χαρακτηρίστηκε από μια κλιμάκωση των βιαιοτήτων μεταξύ των ομάδων των εξεγερμένων στο σύνολο των βόρειων και βορειοανατολικών περιοχών της Συρίας, καθώς τα προπύργια των ισλαμιστών δέχθηκαν επίθεση.

«Τον Ιανουάριο (...) συγκρούσεις απείλησαν προπύργια του ΙΚΙΛ και στη διάρκεια πολλών επεισοδίων συνασπισμοί ένοπλων ομάδων, στις οποίες περιλαμβάνονταν το Ισλαμικό Μέτωπο, το Συριακό Επαναστατικό Μέτωπο στην Ιντλίμπ και ο Στρατός των Μουτζαχεντίν στο Χαλέπι και τον βορρά, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις βάσεις του ΙΚΙΛ», αναφέρει η επιτροπή.

«Τις ημέρες και τις ώρες που προηγήθηκαν της επίθεσης, οι μαχητές του ΙΚΙΛ προχώρησαν σε μαζικές εκτελέσεις κρατούμενων, διαπράττοντας έτσι εγκλήματα πολέμου. Συνεχίζεται μια έρευνα για τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, καθώς και για τις καταγγελίες για την ύπαρξη μαζικών τάφων», προσθέτει η έκθεση.

Οι εκτελέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στην Χάκριμ, στην Τελ Αμπίγιαντ, αλλά και στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο Κάντι Άσκαρ. Σοροί εντοπίστηκαν επίσης στη λίμνη Άσαντ κοντά στο φράγμα αλ Φόρατ, σύμφωνα με την επιτροπή.

Επιπλέον η επιτροπή έχει καταρτίσει τέσσερις καταλόγους, που είναι απόρρητοι και δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, οντοτήτων και ένοπλων οργανώσεων που φέρονται να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για το ενδεχόμενο να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Για πρώτη φορά ο Πινιέιρο έδωσε κάποιες λεπτομέρειες, λέγοντας ότι στους καταλόγους περιλαμβάνονται «ονόματα επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών και κέντρων κράτησης όπου οι κρατούμενοι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, ονόματα στρατιωτικών διοικητών που έβαλαν εναντίον πολιτών, διοικητών αεροδρομίων απ’ όπου εξαπολύθηκαν επιθέσεις με βαρέλια με εκρηκτικά και ένοπλων ομάδων που εμπλέκονται σε επιθέσεις και εκτοπισμό του πληθυσμού».

Η ανεξάρτητη επιτροπή του ΟΗΕ έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναθέσει στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να ερευνήσει την κατάσταση στη Συρία, αίτημα το οποίο για μια ακόμη φορά σήμερα υποστήριξαν η Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία και η Ελβετία.

Από την πλευρά του ο σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Φάιζαλ Χάμπαζ Χάμουι κατήγγειλε την επιτροπή. «Η παραπομπή στο ΔΠΔ είναι μια πολιτική και παράνομη πράξη, καθώς υπάρχουν εθνικοί δικαστικοί μηχανισμοί στη Συρία», δήλωσε.

Ο ίδιος κατηγόρησε την επιτροπή ότι εργάζεται για την πολιτική ατζέντα των χωρών που υποστηρίζουν τους εξεγερμένους, αναφερόμενος στις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.