Η κυβέρνηση του Ισραήλ διεμήνυσε σήμερα στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ότι η τελική φάση της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων κρατουμένων δεν πρόκειται να αρχίσει, εάν ο ίδιος δεν δεσμευτεί για την συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών μετά την καταληκτική προθεσμία του Απριλίου προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Η επικεφαλής της ομάδας των διαπραγματευτών του Ισραήλ, η Τζίπι Λίβνι, προέβη στην προειδοποίηση αυτή μόλις μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε ο Αμπάς στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Παλαιστίνιος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του για ολοκλήρωση της τελικής φάσης απελευθέρωσης των κρατούμενων έως την 29η Μαρτίου.

«Δεν υπήρχε ποτέ οποιαδήποτε αυτόματη δέσμευση για την απελευθέρωση των κρατουμένων, ανεξαρτήτως της επίτευξης προόδου στις διαπραγματεύσεις», επισήμανε η Λίβνι σε ομιλία της στο νότιο Ισραήλ.

Η Λίβνι αναφερόταν στη συμφωνία του Ισραήλ για την απελευθέρωση 104 κρατουμένων, οι οποίοι έχουν φυλακιστεί διότι κατηγορήθηκαν για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πριν από την σύναψη των Συμφωνιών του Όσλο το 1993.

Από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε ξεκίνησαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις, το Ισραήλ έχει προχωρήσει στην απελευθέρωση 70 κρατουμένων. Όμως οι συνομιλίες παραμένουν ουσιαστικά αποτελματωμένες και η Ουάσινγκτον προσπαθεί να θέσει τις κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου αυτές να συνεχιστούν και πέραν της αρχικής προθεσμία της 29ης Απριλίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι οι διαπραγματεύσεις θα πληγούν σοβαρά εάν το Ισραήλ δεν προχωρήσει στην απελευθέρωση των τελευταίων κρατουμένων, οι οποίοι στην πατρίδα τους θεωρούνται ήρωες για τις προσπάθειές τους δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κράτους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας. Από την πλευρά του το Ισραήλ τους θεωρεί τρομοκράτες.

«Το κλειδί της πόρτας των Παλαιστινίων κρατουμένων βρίσκεται στα χέρια του Αμπού Μάζεν», δήλωσε η Λίβνι, αναφερόμενη στον Αμπάς με το nom de guerre που χρησιμοποιούσε παλαιότερα.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι το Ισραήλ απαιτεί να λάβει εγγυήσεις πως ο Αμπάς δεν θα διακόψει τις συνομιλίες μόλις απελευθερωθούν οι κρατούμενοι.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος συναντήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στην Ουάσιγκτον με τον Ομπάμα, είχε προβλέψει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος ακόμα για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους, εφόσον οι δύο πλευρές αποδεχθούν τη συνέχιση των συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.