Ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα ζήτησε σήμερα από τους Ευρωπαίους να δώσουν όπλα, και κυρίως πυραύλους εδάφους-αέρος, στους εξεγερμένους που μάχονται κατά της κυβέρνησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς ο συριακός στρατός κατέλαβε την πόλη-κλειδί Γιάμπρουντ και προελαύνει προς τα δυτικά.

«Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μας δώσει όπλα (για να χρησιμοποιηθούν) εναντίον της συριακής αεροπορίας, για να προστατευθεί ο πληθυσμός μας», δήλωσε ο επικεφαλής του Συριακού Συνασπισμού, κύριο όργανο της εξόριστης αντιπολίτευσης στη διάρκεια ομιλίας του σε μια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

«Χρειαζόμαστε αντιαεροπορικά όπλα, αντιαεροπορικούς πυραύλους», διευκρίνισε ο Τζάρμπα.

Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει τηρήσει μια «αξιέπαινη στάση» όσον αφορά τη Συρία, όμως η βοήθειά της «δεν είναι επαρκής», σημείωσε ο Τζάρμπα.

«Η στρατιωτική ισορροπία στο πεδίο θα πρέπει να είναι υπέρ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια πολιτική λύση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Ευρωπαίοι «δεν θα πρέπει να φοβούνται ότι τα όπλα που προσφέρουν στην αντιπολίτευση θα καταλήξουν στα χέρια των τρομοκρατών», υπογράμμισε ο Τζάρμπα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιπολίτευση «είναι σε θέση» να πολεμήσει τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές.

Καταγγέλλοντας μια «καταστροφική» ανθρωπιστική κατάσταση, ο Τζάρμπα ζήτησε να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Εξάλλου ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης ζήτησε «ένα δεσμευτικό μέτρο» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να αναγκαστούν οι «ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες» που έχουν έρθει από το εξωτερικό να φύγουν από τη Συρία. Ο Τζάρμπα κατηγόρησε το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ καθώς και τους «μισθοφόρους» που έχουν έρθει από το Ιράν και το Ιράκ για να υποστηρίξουν τον συριακό στρατό. Παράλληλε κατήγγειλε «τους μισθοφόρους» της αλ Κάιντα και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) που μάχονται κατά της συριακής κυβέρνησης.