Ο συριακός στρατός επέκτεινε σήμερα τον έλεγχό του δυτικά της Γιάμπρουντ, την οποία κατέλαβε την Κυριακή, εισβάλλοντας σε μια ακόμη πόλη της ορεινής αυτής περιοχής που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

«Ο συριακός στρατός προωθήθηκε στην πόλη Ρας αλ Άιν, νοτιοδυτικά της Γιάμπρουντ, σκοτώνοντας πολλούς τρομοκράτες», διευκρίνισε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, «τελικός στόχος (…) είναι να διασφαλιστούν πλήρως τα σύνορα και να κλείσουν όλα τα συνοριακά περάσματα με τον Λίβανο».

Ο συριακός στρατός σκοπεύει να καταλάβει τις πόλεις Ράνκους, νότια της Γιάμπρουντ, και Φίλτα και Ρας αλ Μάαρα στο βορειοδυτικά.

Εξάλλου η αεροπορία βομβάρδισε το Χαλέπι προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων, μεταξύ αυτών και δύο παιδιά, στην αλ Σάαρ, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην ίδια επαρχία μάχες ξέσπασαν μεταξύ στρατιωτών και ομάδων ισλαμιστών, μεταξύ αυτών το Μέτωπο αλ Νόσρα, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους και από τις δύο πλευρές, κυρίως στην παλιά πόλη του Χαλεπιού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στη Δαμασκό και τα προάστιά της πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρίψεις όλμων, ενώ στη Χομς πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 25 ακόμη τραυματίστηκαν από όλμους που ερρίφθησαν εναντίον της συνοικίας Μαχάτα, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι χριστιανοί, και στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Εξάλλου πέντε ρουκέτες έπληξαν αυτό τον μήνα στη Λαττάκεια από το λιμάνι της οποίας απομακρύνονται τα χημικά όπλα της Συρίας για να καταστραφούν, σύμφωνα με πηγές.

Στην επίθεση της 9ης Μαρτίου μια ρουκέτα που έπληξε το λιμάνι της Λαττάκειας έπεσε περίπου 500 μέτρα μακριά από το ξενοδοχείο όπου διαμένει η κοινή αποστολή του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), δήλωσαν οι πηγές αυτές στο Ρόιτερς.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανακοίνωσε ότι τρεις ρουκέτες έπληξαν την πόλη με αποτέλεσμα ένας οδηγός ταξί να σκοτωθεί και ακόμη έξι άνθρωποι να τραυματιστούν. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, πρόκειται για την πρώτη επίθεση των εξεγερμένων εναντίον της περιοχής την οποία ελέγχει ο συριακός στρατός.

 

TAGS