Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ιδιαίτερα λεπτές και εύθραυστες είναι πλέον οι ισορροπίες εντός και εκτός Κριμαίας, αφού η υπογραφή της προσάρτησης της χερσονήσου μετά την «τσαρικού» τύπου ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει κλιμακώσει τη διπλωματική ένταση, την ώρα που «μυρίζει μπαρούτι» στη διαφιλονικούμενη περιοχή.

Ο ρώσος πρόεδρος, μιλώντας ενώπιον της εθνοσυνέλευσης της χώρας του υπερασπίστηκε το δημοψήφισμα στην Κριμαία και την εμπλοκή της Ρωσίας, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς Ηνωμένες Πολιτείες και Ε.Ε. Παράλληλα, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξαπέλυσε πυρά κατά της Ε.Ε. για τις κυρώσεις κατά 21 Ουκρανών και Ρώσων, προειδοποιώντας πως θα υπάρξει ανάλογη απάντηση. «Η υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων δεν είναι δική μας επιλογή· όμως είναι σαφές ότι η επιβολή κυρώσεων εναντίον μας δεν θα μείνει χωρίς την προσήκουσα απάντηση από τη ρωσική πλευρά», τονίστηκε στη σχετική ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης» στη Ρωσία, ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο ίδιο μήκος ήταν και οι δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «αρπαγή εδαφών» τις ενέργειες της Μόσχας στην Κριμαία, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να προασπίσει την ασφάλεια των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Έντονη ήταν και η νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και τις Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα. «Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας είναι απαράδεκτες και δεν θα μείνουν αναπάντητες», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Ενδεικτικό της έντασης μεταξύ Δύσης και Μόσχας είναι η ακύρωση του ταξιδιού του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι στη Μόσχα, με αιτία τη δημοσιοποίησή της επίσκεψης από τη ρωσική πλευρά.

Το Κίεβο και πιο συγκεκριμένα η νέα ουκρανική ηγεσία δεν τηρεί σιωπηρή στάση, αλλά εξαπολύει δριμύτατα πυρά προς τη Μόσχα. «Δεν αναγνωρίζουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την αποκαλούμενη ανεξαρτησία και την αποκαλούμενη συμφωνία για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία» διαμήνυσε το ουκρανικό ΥΠΕΞ, με τον μεταβατικό πρόεδρο, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, να κατηγορεί τον Πούτιν ότι ακολουθεί το παράδειγμα «της ναζιστικής Γερμανίας» με την προσάρτηση της περιοχής.

Η έντασης Δύσης και Ρωσίας, πάντως, δεν παραμένει σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αφού και στην ίδια την Κριμαία η νευρικότητα είναι μεγάλη. Το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς και το θύμα (ή τα θύματα) και τους τραυματίες, την Τρίτη σε βάση του ουκρανικού στρατού στη Συμφερόπολη έδειξαν ότι δεν είναι απίθανη μία ένοπλη σύρραξη, σε περίπτωση «ατυχήματος». Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ ανέφερε ότι «ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν τους ουκρανούς στρατιωτικούς. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου», τονίζοντας ότι η αντιπαράθεση στην Κριμαία πέρασε σήμερα σε «στρατιωτική φάση».

«Η σύγκρουση μετατρέπεται από πολιτική σε στρατιωτική εξαιτίας των Ρώσων στρατιωτών» είπε, σημειώνοντας ότι το «έγκλημα πολέμου» στο οποίο προέβησαν οι Ρώσοι δεν παραγράφεται».

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας άλλαξε τους κανόνες εμπλοκής για τους στρατιώτες, δίνοντας εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους, ενώ μέχρι τώρα καλούνταν να «μη απαντήσουν στις προκλήσεις» των ρωσικών δυνάμεων.

Το φιτίλι είναι δύσκολο να ανάψει φωτιά, που δεν θέλει καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές, όμως η αυξανόμενη ένταση δεν είναι ποτέ βέβαιο σε τι θα καταλήξει...