Την ελπίδα να ακολουθήσει η Λιθουανία τον δρόμο των γειτόνων της, Εσθονίας και Λετονίας, και να ενταχθεί στην Ευρωζώνη το 2015, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ριμάντας Σάντζιους, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Αν και η Λιθουανία προσπάθησε να ενταχθεί στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. την περίοδο 2006-2007, η προσπάθεια εκτροχιάστηκε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία βύθισε την οικονομία σε βαθιά ύφεση, σε βαθμό που, σύμφωνα με τον κ. Σάντζιους, υπήρχαν αμφιβολίες για την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας.

Σύμφωνα με τον Λιθουανό ΥΠΟΙΚ, στόχος της χώρας του είναι να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι τον Ιούλιο, όταν η Κομισιόν εκδώσει την έκθεσή της για τα βήματα που πρέπει να λάβει το Βίλνιους προκειμένου να διασφαλίσει τα οικονομικά κριτήρια.

Η οικονομία της Λιθουανίας αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,4% το 2014 και 4,3% το 2015, εκτιμήσεις που την θέτουν στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ε.Ε. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας βρίσκεται αρκετά κάτω από το 3,0% του ΑΕΠ, όριο που θέτει η Ευρωζώνη, ενώ το δημόσιο χρέος βρίσκεται κάτω από το όριο του 60% του ΑΕΠ.