Η Greenpeace ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αγωγή εις βάρος της Ρωσίας αξιώνοντας αποζημίωση για τους 30 ακτιβιστές και δημοσιογράφους, οι οποίοι συνελήφθησαν, πέρυσι, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας τους εναντίον των γεωτρήσεων στην Αρκτική.

Εκτός από αποζημίωση, οι 30 που παρέμειναν για δύο έως τρεις μήνες στις ρωσικές φυλακές, ζητούν δικαίωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπό τη μορφή αναγνώρισης ότι η σύλληψή τους σε διεθνή ύδατα, η φυλάκισή τους και η κατάσχεση του πλοίου Arctic Sunrise, στο οποίο επέβαιναν, συνιστούν παράνομες ενέργειες.

Το συμβάν έλαβε χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο, κοντά σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της ρωσικής Gazprom. Ακτιβιστές πιστεύεται πως έφυγαν από το - υπό ολλανδική σημαία - πλοίο και επιχείρησαν με φουσκωτά σκάφη να φθάσουν στην πλατφόρμα. Η Greenpeace επιμένει πως επρόκειτο για ειρηνική διαμαρτυρία εναντίον των πιθανών περιβαλλοντικών συνεπειών των ερευνητικών γεωτρήσεων στην Αρκτική.

Η φυλάκιση των ακτιβιστών και δημοσιογράφων βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας και η Ρωσία στο στόχαστρο έντονων επικρίσεων, ενώ η υπόθεση προκάλεσε διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ολλανδίας. Στα τέλη Δεκεμβρίου, το Κρεμλίνο απελευθέρωσε τους κρατουμένους, μετά από τη χορήγηση αμνηστίας από το Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η αντίδραση των ρωσικών αρχών υπήρξε εντελώς δυσανάλογη σε σχέση με την ειρηνική διαμαρτυρία που έλαβε χώρα», υποστήριξε ο δικηγόρος της Greenpeace Σεργκέι Γκόλουμποκ. «Αυτοί οι ακτιβιστές προσπάθησαν να ρίξουν φως στους κινδύνους των γεωτρήσεων στην Αρκτική και έτυχαν μιας αντιμετώπισης που ουδεμία σχέση είχε με τις ενέργειές τους.»

Σημειώνεται ότι το Arctic Sunrise, το πλοίο της Greenpeace, παραμένει στην πόλη Μούρμανσκ της βόρειας Ρωσίας. Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης απέρριψε το αίτημα της περιβαλλοντικής οργάνωσης να πραγματοποιήσει έλεγχο για να διαπιστώσει εάν το πλοίο συντηρείται σωστά μέχρι να της επιστραφεί.