Υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο της Λιουμπλιάνας, καθώς στο Ανώτατο Δικαστήριο άρχισε η ακροαματική διαδικασία για την εκδίκαση της έφεσης που κατέθεσαν ο κ.Γιάνσα και δύο ακόμη καταδικασθέντες για το σκάνδαλο δωροδοκίας "Patria".

Φωνάζοντας το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν σημαία της Σλοβενίας μπροστά από την είσοδο του δικαστικού μεγάρου. Ορισμένοι κρατούν κόκκινα γαρύφαλλα και πανό με συνθήματα υπέρ μιας δίκαιης δίκης και ενός κράτους δικαίου.
«Χωρίς αποδείξεις, σήμερα είμαι εγώ, αύριο εσύ, τέλος στην προσωπική ελευθερία» αναγράφεται σε ένα πανό, σύνθημα που συνδέεται με τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εναντίον του Γιάνσα και των συγκατηγορουμένων του και ότι η δίκη είχε πολιτικά κίνητρα.

Το ίδιο έχει υποστηρίξει και ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), ο οποίος υπέγραψε συμφωνία ύψους 278 εκ. ευρώ με τη φινλανδική αμυντική βιομηχανία "Patria" το 2006 για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για αποδοχή υπόσχεσης δωροδοκίας.

Ο Γιάνεζ Γιάνσα ισχυρίζεται ότι η υπόθεση εναντίον του είναι στημένη και εκφράζει την προσδοκία «η φάρσα να λήξει το συντομότερο δυνατό».

Ο κ. Γιάνσα ισχυρίζεται ότι το σκάνδαλο "Patria" επινοήθηκε από τον κύκλο του πρώτου προέδρου της Σλοβενίας, Μίλαν Κούτσαν.

Για το σκάνδαλο "Patria", ο Ίβαν Τσρνκοβιτς, διευθυντής της σλοβενικής εταιρείας που συνεργαζόταν με τη φινλανδική βιομηχανία, καταδικάστηκε σε 22 μήνες φυλάκιση, όπως επίσης και ο Τόνε Κρκοβιτς απόστρατος αξιωματικός του στρατού.
Το Ανώτατο Δικαστήριο ή θα απορρίψει την έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης και θα επικυρώσει την αρχική απόφαση ή θα ζητήσει επανάληψη της δίκης ή θα αλλάξει την πρωτόδικη απόφαση.