Νερό με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανακαλύφθηκε στο εξωτερικό του κτιρίου που στεγάζει τον αντιδραστήρα 2 και την τουρμπίνα του στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη χθεσινή εσφαλμένη ανακοίνωση της Tepco αναφορικά με τα επίπεδα της ραδιενέργειας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Το νερό ανακαλύφθηκε στο εξωτερικό του κτιρίου που στεγάζει τον αντιδραστήρα 2 και την τουρμπίνα του στον πυρηνικό σταθμό, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ηλεκτρικής Εταιρείας του Τόκιο (Tokyo Electric Company, Tepco) που τον εκμεταλλεύεται. "Βρήκαμε νερό συγκεντρωμένο σε πηγάδια επιθεώρησης ενός υπόγειου αυλακιού που καταλήγει εκτός του κτιρίου, με επίπεδο ραδιενέργειας άνω των 1.000 μιλισιβέρτ την ώρα", δήλωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μολυσμένο νερό βρέθηκε επίσης στο εξωτερικό των κτιρίων των αντιδραστήρων 1 και 3, αλλά με πολύ χαμηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας.

Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό που έχει πλημμυρίσει τον υπόγειο χώρο ενός από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία μπορεί να προκλήθηκαν από τη μερική τήξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση.

"Είναι απαράδεκτη η εσφαλμένη ανακοίνωση της Tepco ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας μετρήθηκε να είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό σε δείγματα νερού που διέρρευσε χθες από το πυρηνικό εργοστάσιο", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, κατά τις μετρήσεις που έγιναν σε δείγματα νερού τα οποία ελήφθησαν από τη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα. Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Χιντεχίκο Νισιγιάμα διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι έγιναν από τη διαχειρίστρια του εργοστασίου εταιρία Tepco σε δείγματα νερού που ελήφθησαν κοντά στους δύο αντιδραστήρες αυτούς στη βόρεια πλευρά των εγκαταστάσεων.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τα χαράματα της Δευτέρας την επαρχία Μιγιάκι στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, ενώ η κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι που θα πλήξει τις ακτές της περιοχής τις επόμενες ώρες, ύψους τουλάχιστον μισού μέτρου.

Χθες, οι ιαπωνικές αρχές προειδοποίησαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.  Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδέχτηκε ότι οι επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες και ότι η απουσία προόδου είναι απογοητευτική.

Επέκταση της ζώνης εκκένωσης ζητά η Greenpeace

Η Greenpeace κάλεσε την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να επεκτείνει την ζώνη εκκένωσης γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, με το αιτιολογικό ότι εντόπισε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας έξω από την ισχύουσα ζώνη.

Η περιβαλλοντική οργάνωση ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε πώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας ξεπερνούν τα 10 μικροσίβερτ την ώρα στο χωριό Ιιτάτε, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου. "Αυτά τα επίπεδα είναι αρκετά υψηλά, ώστε να απαιτείται η εκκένωση", αναφέρει η οργάνωση.