Οι αρχές της Μαλαισίας διέψευσαν σήμερα τα δημοσιεύματα του Τύπου κατά τα οποία το αεροπλάνο της Malaysia Airlines εντοπίστηκε να πετά σε χαμηλό υψόμετρο την ημέρα της εξαφάνισής του πάνω από τις Μαλδίβες.

Ο μαλαισιανός υπουργός Μεταφορών Χισαμουντίν Χουσέιν δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο διοικητής της πολεμικής αεροπορίας των Μαλδίβων του είπε ότι οι πληροφορίες αυτές «δεν είναι αληθείς».

Νωρίτερα οι αρχές των Μαλδίβων είχαν ανακοινώσει ότι στα ραντάρ τους δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος της πτήσης MH370. Η αστυνομία των Μαλδίβων είχε σημειώσει χθες Τρίτη βράδυ ότι εξετάζει τις αναφορές ενός τοπικού ιστότοπου, σύμφωνα με τον οποίο κάτοικοι του απομονωμένου νησιού του αρχιπελάγους Κούβα Χουβαντού είδαν ένα «μεγάλο αεροπλάνο να πετά σε χαμηλό υψόμετρο» στις 8 Μαρτίου.

Όμως μέχρι στιγμής «τα στρατιωτικά ραντάρ της χώρας δεν έχουν αποκαλύψει κανένα ίχνος της πτήσης MH370», σύμφωνα με ανακοίνωση της Δύναμης Εθνικής Άμυνας των Μαλδίβων. Τα στοιχεία των ραντάρ των πολιτικών αεροδρομίων επίσης έχουν «αναλυθεί» και δεν έχουν δείξει «κανένα στοιχείο της πτήσης», προσθέτει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπίσει κάποιο στοιχείο που να υποδηλώνει ότι το Μπόινγκ εισήλθε στον εναέριο χώρο της Κίνας.

«Έκρηξη» οργής από τους συγγενείς των επιβατών

Η ασφάλεια της Malaysia Airlines μετέφερε στα χέρια σήμερα τη μητέρα ενός κινέζου επιβάτη εκτός του χώρου ενημέρωσης των συγγενών των επιβατών της πτήσης MH370 που αγνοείται, μετά τις διαμαρτυρίες της για την έλλειψη ενημέρωσης για την τύχη του Boeing 777, 12 ημέρες μετά την εξαφάνισή του από τα ραντάρ.

Αρκετοί συγγενείς των επιβατών ξεδίπλωσαν ένα πανό και άρχισαν να φωνάζουν στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο ενημέρωσης, προτού τους οδηγήσουν έξω από την αίθουσα φύλακες, μεταξύ αυτών και η γυναίκα που θρηνούσε.

«Λένε απλώς: περιμένετε για πληροφορίες. Περιμένετε για πληροφορίες. Δεν ξέρουμε για πόσο πρέπει να περιμένουμε», δήλωσε η γυναίκα, η οποία είπε ότι ο γιος της επέβαινε στο Boeing.

«Γιατί δεν μας δίνουν μια εξήγηση; Ο γιος μου. Έχουν περάσει 12 ημέρες. Βρίσκομαι εδώ 10 ημέρες (…) κάθε φορά που κάνουμε μια ερώτηση δεν μας δίνουν απάντηση», διαμαρτυρήθηκε.

Μια άλλη γυναίκα που φορούσε γυαλιά ηλίου και μάσκα στο πρόσωπό της φώναξε: «Ζητάμε από την κυβέρνηση της Μαλαισίας να μας δώσει αμέσως πληροφορίες. Δεν υπάρχει ενημέρωση, απλώς ατέρμονες αναζητήσεις», κατήγγειλε.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τη συμπεριφορά της μαλαισιανής κυβέρνησης. Δεν θέλουμε να μας φροντίσει, αυτό που χρειαζόμαστε είναι η αλήθεια. Θέλουμε να μάθουμε πού βρίσκεται το αεροπλάνο», πρόσθεσε.

Περίπου τα δύο τρίτα των 227 επιβατών της πτήσης MH370 ήταν Κινέζοι και οι συγγενείς τους είναι εξοργισμένοι με την κυβέρνηση της Μαλαισίας αλλά και με την Malaysia Airlines καθώς καταγγέλλουν ότι ενημερώνονται με μεγάλη καθυστέρηση αλλά και ότι οι προσπάθειες για την ανεύρεση του αεροπλάνου είναι ανεπαρκείς.

Εκατοντάδες μέλη των οικογενειών των κινέζων επιβατών του Μπόινγκ αναμένουν πληροφορίες σε ένα ξενοδοχείο του Πεκίνου και κάποιοι χθες Τρίτη απείλησαν ότι θα κάνουν απεργία πείνας.

Η επιχείρηση αναζήτησης του αεροσκάφους έχει προκαλέσει ένταση και στις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Μαλαισίας. Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα ζητήσει από τη μαλαισιανή πλευρά να φροντίσει περισσότερο τους συγγενείς των κινέζων επιβατών και να τους κρατά ενήμερους.

Ο πιλότος είχε σβήσει «δεδομένα» από τον εξομοιωτή

Τίποτε ύποπτο δεν αποκάλυψε η έρευνα για τους 239 επιβαίνοντες του Boeing των Malaysia Airlines, όπως ανακοίνωσαν οι μαλαισιανές αρχές, ενώ αποκαλύφθηκε ότι ο πιλότος είχε σβήσει «δεδομένα» από τον εξομοιωτή πτήσης που κατασχέθηκε στην κατοικία του.

«Λάβαμε τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν στο προφίλ επιβατών απ' όλες τις χώρες με εξαίρεση την Ουκρανία και τη Ρωσία», δήλωσε ο μαλαισιανός υπουργός Μεταφορών και Άμυνας Χισαμουντίν Χουσέιν στη διάρκεια της τακτικής καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Προς το παρόν δεν έχει βρεθεί καμιά σημαντική πληροφορία για τους επιβάτες», πρόσθεσε. Δύο Ουκρανοί και ένας Ρώσος επέβαιναν στο Boeing 777.

Την ίδια ώρα, η εξέταση του εξομοιωτή πτήσης που κατασχέθηκε στην κατοικία του πιλότου του Boeing 777 αποκάλυψε ότι είχαν σβηστεί «δεδομένα».

«Δεδομένα είχαν σβηστεί από τον εξομοιωτή και εμπειρογνώμονες επιχειρούν να τα ανακτήσουν», διευκρίνισε ο Χισαμουντίν.