Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να είχε αναζητήσει εγκαίρως το διάλογο με την Μόσχα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ρωσικά συμφέροντα στην Κριμαία, εξέφρασε ο πρώην επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία DLF ο κ. Φερχόιγκεν υποστήριξε ότι η Δύση προσπάθησε να προσεγγίσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αφού η κρίση στην Ουκρανία είχε φθάσει στο ζενίθ της.

«Πιστεύω ότι ένα από τα λάθη έγκειται στο ότι η Ε.Ε. ανέπτυξε μία πολιτική έναντι της Ουκρανίας και άλλων χωρών της περιοχής, η οποία κατανοήθηκε από αυτές τις χώρες ως δρόμος προς την ΕΕ. Ωστόσο δεν συζήτησε καθόλου επ’ αυτού με το μεγαλύτερο και σημαντικότερο γείτονα. Κατανοώ το γεγονός ότι οι Ρώσοι πιστεύουν ότι αυτό πρέπει να συζητηθεί», υποστήριξε ο πρώην επίτροπος.

Σύμφωνα με τον κ. Φερχόιγκεν, όλα αυτά δεν δικαιολογούν τη στάση που τηρεί το Κρεμλίνο στο θέμα της Ουκρανίας και της Κριμαίας, ωστόσο ο ίδιος δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι οι ευρωπαϊκές αξίες υπαγορεύουν την αναγκαιότητα να αποφασίσουν οι ίδιοι οι Ουκρανοί για τον προσανατολισμό της χώρας τους, χωρίς τις υποδείξεις των Βρυξελλών.

Ο κ. Φερχόιγκεν στηρίζει το επιχείρημά του, παραπέμποντας στο παράδειγμα των βαλτικών κρατών - άλλοτε τμήμα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης - που αποτελούν σήμερα χώρες μέλη της Ε.Ε. Ο πρώην επίτροπος αναφέρεται στον εντατικό διάλογο που προηγήθηκε μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας για το μέλλον της Λετονίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας, καθώς και τα ζητήματα που ανέκυψαν με αφορμή το νέο προσανατολισμό των συγκεκριμένων χωρών.

Ο πρώην επίτροπος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο νέο συσχετισμό δυνάμεων στο Κίεβο:

«Αυτό που κάνει τόσο δύσκολη τη σημερινή κατάσταση και καθιστά τόσο δύσκολο το διάλογο, έχει την αιτία του και στο ίδιο το Κίεβο. Πρόκειται για το γεγονός ότι έχει συντελεστεί ένα μοιραίο σπάσιμο ενός ταμπού, το οποίο μάλιστα χειροκροτούμε. Το σπάσιμο του ταμπού έγκειται στο γεγονός ότι επετράπη για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα σε εθνικιστές ιδεολόγους, πραγματικούς φασίστες να συμμετάσχουν σε μία κυβέρνηση και αυτό παραπάει».

Ο πρώην σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τονίζει ότι πρέπει να καταστεί σαφές στην ουκρανική κυβέρνηση ότι ο συνασπισμός κομμάτων που την αποτελούν, με τη συμμετοχή «αντιδημοκρατικών ακροδεξιών δυνάμεων», δεν μπορεί να γίνει ανεκτός.

Ερωτώμενος αν θεωρεί νόμιμη τη μεταβατική κυβέρνηση που έχει αναλάβει τα ηνία στο Κίεβο, απαντά σαφώς «όχι». Όπως εξηγεί, «αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Το ουκρανικό Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο σε αυτό το ζήτημα. Μία πλειοψηφία με βάση τα όσα ορίζει το Σύνταγμα δεν υπήρχε, όπως δεν υπήρχε και κανονικά εκλεγμένος πρόεδρος». Σύμφωνα με τον κ. Φερχόιγκεν, το ζητούμενο είναι τώρα να βρεθεί φόρμουλα συνεννόησης προκειμένου να αποκατασταθεί η πολιτική τάξη στην Ουκρανία με τρόπο ικανοποιητικό για τους ανθρώπους που ζουν εκεί.

Το σημείο, στο οποίο αναφέρθηκε επανειλημμένα και με ιδιαίτερη έμφαση ο Γκίντερ Φερχόιγκεν είναι οι επιβληθείσες από την Ε.Ε. κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Ο πρώην επίτροπος θωρεί ότι αυτή η στρατηγική οδηγεί μακριά από τους πραγματικούς ευρωπαϊκούς στόχους.

Ο ίδιος θα είχε πάρα πολύ σοβαρούς ενδοιασμούς να εγκρίνει την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Όπως διευκρινίζει: «Επειδή ανησυχώ ότι ο δρόμος των κυρώσεων που χαράξαμε μας οδηγεί όλο και πιο μακριά από αυτό που θέλουμε πραγματικά. Μακριά από μία πολιτική εταιρικών σχέσεων και κατανόησης. Επίσης ανησυχώ ότι έτσι καθίσταται ολοένα δυσκολότερη η επιστροφή, άπαξ ακολουθήσει κανείς μία τέτοια πορεία».