«Ο θρίαμβος του Πούτιν», «η Κριμαία είναι δική μας»: ο λαϊκός ρωσικός Τύπος εκφράζει σήμερα την ικανοποίησή του για τη χθεσινή επίσημη ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, ενώ οι λίγες φιλελεύθερες και αντιπολιτευόμενες εφημερίδες εκφράζουν την ανησυχία τους για μια επιστροφή του «σιδηρού παραπετάσματος».

«Είμαστε και πάλι ενωμένοι!», γράφει στην πρώτη σελίδα της η εφημερίδα «Τρουντ», την επομένη της υπογραφής από το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τις νέες αρχές της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας μιας συνθήκης ένωσης με τη Ρωσία.

«Μετά τις 18 Μαρτίου, μπορούμε να λέμε με υπερηφάνεια: 'είδαμε πώς η Ρωσία, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, κέρδισε σε εδάφη και σε πληθυσμό, και αυτό χωρίς στρατιωτικές κατακτήσεις αλλά μέσω μιας δημοκρατικής διαδικασίας' », υποστηρίζει η εφημερίδα, το τιράζ της οποίας είναι περίπου 220.000 φύλλα.

Η «Κομσομόλσκαγια Πράβντα», η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα, η οποία τύπωσε σήμερα 500.000 φύλλα, δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα της πατριωτικών και αντιδυτικών τόνων ομιλίας που εκφώνησε χθες ο Πούτιν στο Κρεμλίνο, ενώπιον του κοινοβουλίου και των κυβερνητών.

«Η σημερινή γενιά δεν είχε γνωρίσει τέτοια μέρα σαν τη μέρα της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία, μια μέρα διαρκούς θριάμβου για τη Ρωσία και μια μέρα προσωπικού θριάμβου για τον πρόεδρο Πούτιν», σχολιάζει η εφημερίδα στον ιστότοπό της.

Η ταμπλόιντ «Τβόι Ντεν» (Η μέρα σου, 35.000 φύλλα) γράφει με γιγάντια κόκκινα, μπλε και άσπρα γράμματα, στα χρώματα της ρωσικής σημαίας: «Η Κριμαία είναι δική μας!».

Για τη φιλελεύθερη κυρίως οικονομική εφημερίδα «Βεντομόστι», «η ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο έβαλε τέλος στην τρέχουσα παγκόσμια τάξη».

«Έχουμε να κάνουμε με μια νέα πραγματικότητα», προειδοποιεί επίσης η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα» (248.000 φύλλα), η οποία προβλέπει «μια μακρά περίοδο αναταραχών συνοδευόμενη από μια μερική οικονομική και πολιτική απομόνωση της χώρας».

«Ένα σιδηρούν παραπέτασμα μπορεί και πάλι να χωρίσει τη Ρωσία από τη Δύση», υπογραμμίζει εκφράζοντας την ανησυχία της η «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα» (40.000 φύλλα), σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει «στην ιστορία της χώρας ένα πριν και ένα μετά την Κριμαία».