Ένα φαινόμενο που έχει παρουσιαστεί και τα προηγούμενα χρόνια στο διάστημα μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων στην Αυστρία, χαρακτηρίζουν αναλυτές στη Βιέννη το προβάδισμα το οποίο καταγράφει σε μια σειρά δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης.

Στα παραδείγματα που αναφέρουν οι ίδιοι είναι και εκείνο του Μαρτίου του 2011 όταν το Κόμμα των Ελευθέρων εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις να έρχεται πρώτο, με ποσοστό 29%, έναντι ενός 26% που συγκέντρωνε το καθένα από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό και το Λαϊκό.

Κάτι ανάλογο συνέβαινε και πριν ακριβώς ένα χρόνο, το Μάρτιο του 2013, όταν στις δημοσκοπήσεις – για τις βουλευτικές εκλογές τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου – καταγραφόταν προβάδισμα των Ελευθέρων με 27%, τη στιγμή που το ποσοστό των δύο κυβερνητικών κομμάτων ήταν 24% για τους Σοσιαλδημοκράτες και 20% για το Λαϊκό.

Έξι μήνες μετά τις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, η ακροδεξιά εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες ξανά στην πρώτη θέση, και μάλιστα σε μία από αυτές, για λογαριασμό της εφημερίδας "Ντερ Στάνταρντ", να καταλαμβάνει ποσοστό 27% και προβάδισμα πέντε μονάδων από το δεύτερο κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό (22%) και οκτώ από το τρίτο, το Λαϊκό (19%), ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι (13%) και το ΝΕΟΣ (13%).

Μια δημοσκόπηση για λογαριασμό της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας "Κρόνεν Τσάιτουνγκ", φέρει τους Ελευθέρους – σε περίπτωση που διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή – να συγκεντρώνουν ποσοστό 25-27%, τους Σοσιαλδημοκράτες 23-25%, Λαϊκό Κόμμα στο 20-22%, Πράσινους στο 10-12% και το ΝΕΟΣ 9-11%.

Μικρότερο ακροδεξιό προβάδισμα καταγράφει η δημοσκόπηση της εφημερίδας "Έστεραϊχ", στην οποία τα ποσοστά των κομμάτων είναι 24% για τους Ελευθέρους, 23% για τους Σοσιαλδημοκράτες, 20% για το Λαϊκό Κόμμα, 14% για τους Πράσινους και 13% για το ΝΕΟΣ.

Σε όλες αυτές τις δημοσκοπήσεις το νεόκοπο κόμμα του Αυστρο-καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, το οποίο στις τελευταίες εκλογές είχε αποσπάσει ποσοστό 5,7% και εκπροσωπείται στην αυστριακή Βουλή, καταγράφει ποσοστό μεταξύ 1-2%, κάτω δηλαδή από το εκλογικό μέτρο του 4% που ισχύει στην Αυστρία.

Στις βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, οι Σοσιαλδημοκράτες – οι οποίοι, όπως και τα προηγούμενα πέντε χρόνια, ηγούνται και πάλι της νέας κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα – είχαν αναδειχθεί πρώτο κόμμα με ποσοστό 26,8%, με δεύτερο το Λαϊκό Κόμμα και 24%, ενώ ακολουθούσαν Κόμμα των Ελευθέρων με 20,5%, Πράσινοι 12,4%, Ομάδα Στρόναχ 5,7% και ΝΕΟΣ 5%.