Η Συρία αποφάσισε χθες την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και πενήντα χρόνια στη χώρα, ενώ στρατιωτικές ενισχύσεις εστάλησαν στη Λαττάκεια, μία ημέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στην πόλη. Ο Ερντογάν κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Μπουσάινα Σααμπάν, σύμβουλος του σύρου προέδρου αποκάλυψε ότι η απόφαση για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχει ληφθεί και πρόσθεσε: "Δεν γνωρίζω πότε να τεθεί σε εφαρμογή".

Αμέσως μετά την άρση της ισχύος του νόμου, όλοι όσοι έχουν συλληφθεί κατ΄εφαρμογήν του θα απελευθερωθούν, διευκρίνισε.

Ο νόμος αυτός, που ισχύει από το 1963, επιβάλλει περιορισμούς του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι και των μετακινήσεων και επιτρέπει τη σύλληψη "υπόπτων ή προσώπων που απειλούν την (δημόσια) ασφάλεια". Επιτρέπει επίσης την παρακολούθηση των επικοινωνιών και τον προληπτικό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας Ραμί Αμπντελραχμάν χαιρέτισε την απόφαση και δήλωσε ότι κατά τις εκτιμήσεις του, 2.000 άνθρωποι θα απελευθερωθούν, ανάμεσά τους και όσοι έχουν καταδικασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας ή κρατούνται χωρίς ένταλμα σε αστυνομικά τμήματα.

Δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Παρασκευής στη Συρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας, σε ανακοίνωση που περιλαμβάνει τα ονόματα 41 συλληφθέντων.

Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για 93 συλληφθέντες.

Δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερς που καλύπτουν τις διαδηλώσεις στη Συρία φέρονται ως αγνοούμενοι. Τα συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης ότι συνελήφθη στη Δαμασκό ένας αμερικανός πολίτης, ο οποίος κατηγορήθηκε για υποκίνηση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος εδώ και δύο εβδομάδες με το κίνημα διαμαρτυρίας, "θα απευθυνθεί πολύ σύντομα" στον συριακό λαό, ανακοίνωσε η Μπουσάινα Σααμπάν.

"Θα εξηγήσει την κατάσταση και θα δώσει λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να εφαρμόσει".

Στρατιωτικές ενισχύσεις εισήλθαν στην πόλη της Λαττάκειας, σύμφωνα με τα συριακά μέσα ενημέρωσης, για να αντιμετωπίσουν τους εξεγερμένους που πυροβολούν από στέγες κτιρίων και αυτοκίνητα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και περαστικών.

Από την Παρασκευή, 13 στρατιώτες και πολίτες, καθώς και δύο διαδηλωτές, σκοτώθηκαν στη Λαττάκεια, σύμφωνα με την Μπουσάινα Σααμπάν. "Οι φονταμενταλιστές βρίσκονται πίσω από τα γεγονότα εξαιτίας του μίσους τους για τη Συρία, που αποτελεί υπόδειγμα συνύπαρξης, και κύριος στόχος τους είναι να καταστρέψουν αυτήν ακριβώς τη συνύπαρξη", πρόσθεσε η σύμβουλος του σύρου προέδρου. Η Λαττάκεια κατοικείται από σουνίτες, αλαουίτες και χριστιανούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Al-Watan "οι αλήτες δεν είναι Σύροι και η εθνικότητά τους θα αποκαλυφθεί σύντομα".

Σύμφωνα με τους New York Times, η Ουάσινγκτον έχει αρχίσει διακριτικά επαφές με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ πιέζοντάς τον να θέσει τέλος στη βία κατά του πληθυσμού.

Ο Ερντογάν καλεί τον αλ Ασάντ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δεν του έδωσε "αρνητική απάντηση" όταν του ζήτησε να ακούσει το λαό του, σε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο αεροδρόμιο της Άγκυρας πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στο Ιράκ, δήλωσε ότι πρότεινε στον Άσαντ να ανταποκριθεί σε ορισμένα από τα αιτήματα των χιλιάδων ανθρώπων που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στη Συρία.

"Είπαν ότι εργάζονται για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ώστε να ανταποκριθούν σε αιτήματα. Μας είπαν ότι εργάζονται σε ό,τι αφορά το θέμα των πολιτικών κομμάτων... ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν και δεν θα μείνουν υποσχέσεις", δήλωσε ο Ερντογάν.

"Δεν λάβαμε αρνητική απάντηση όταν καλέσαμε τον κ. Άσαντ να ακούσει τη φωνή του λαού. Ελπίζω ότι θα κάνει την ανακοίνωση σήμερα ή αύριο", πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν φανεί επιφυλακτικοί όσον αφορά το σχολιασμό των γεγονότων στη Συρία. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί αφότου ανέλαβε την εξουσία το κόμμα AKP του Ερντογάν, ενώ η παλιά φιλία της Τουρκίας με το Ισραήλ έχει χαλάσει.

"Είναι αδύνατο για μας να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στα γεγονότα αυτά, έχουμε σύνορα μήκους 800 χλμ. με τη Συρία", δήλωσε ο Ερντογάν.

TAGS