Στο πλαίσιο των αντιποίνων για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, το Κίεβο αποφάσισε σήμερα να θεσπίσει την υποχρέωση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους υπηκόους στη χώρα, καθώς και να αποχωρήσει από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), την οποία απαρτίζουν 11 πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας, Αντρέι Παρούμπι.

«Αναθέσαμε στο υπουργείο Εξωτερικών να θεσπίσει ένα καθεστώς θεωρήσεων διαβατηρίων και χορήγησης αδειών εισόδου (για τους πολίτες) της Ρωσίας», δήλωσε ο Παρούμπι μετά από μία συνεδρίαση του Συμβουλίου.

«Αποφασίστηκε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξόδου από την ΚΑΚ», προσέθεσε ο ίδιος.

Το τελευταίο μέτρο έχει κατά κύριο λόγο συμβολική σημασία – αλλά όχι μόνο, καθώς σηματοδοτεί ότι η Ουκρανία απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Αντιστρόφως όμως, η θέσπιση των θεωρήσεων εισόδου δημιουργεί τον κίνδυνο –εφόσον η Μόσχα ανταποδώσει το μέτρο–, να αναστατώσει εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς που έχουν συγγενείς στη Ρωσία ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν εκεί.

Απόψε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε θα εξετάσει το ενδεχόμενο και η Ρωσική Ομοσπονδία να θεσπίσει καθεστώς έκδοσης αδειών εισόδου στη χώρα για τους Ουκρανούς υπηκόους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Επιπλέον ο Παρούμπι ανέφερε ότι η Ουκρανία προετοιμάζει ένα σχέδιο απομάκρυνσης των στρατιωτικών και των οικογενειών τους από την Κριμαία.

«Προετοιμάζουμε μέτρα προκειμένου οι στρατιωτικοί και τα μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται στην Κριμαία να μπορέσουν να φθάσουν στην ηπειρωτική Ουκρανία».

Επίσης ο Ουκρανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ουκρανία θα ήθελε να οργανώσει κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις χώρες που εγγυώνται την ανεξαρτησία της, δηλαδή τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.

«Απευθύνουμε πρόσκληση για τη διεξαγωγή στην Ουκρανία κοινών γυμνασίων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των συμμάχων μας εγγυητών της ασφάλειας της Ουκρανίας» υπογράμμισε ο ίδιος.

Κατελήφθη ακόμη μία ουκρανική βάση

Στο μεταξύ, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους άλλη μια ουκρανική ναυτική βάση στην Κριμαία απόψε, δήλωσε ένας Ουκρανός αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού.

Ο πλωτάρχης Εντουάρντ Κουσναρένκο δήλωσε ότι δεν ασκήθηκε βία κατά την έφοδο των στρατιωτών στο ναυτικό σταθμό φορτοεκφορτώσεων και ανεφοδιασμού στο Μπαχτσισαράι, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Συμφερόπολης.

«Οι Ρώσοι στρατιώτες ήρθαν και μας ζήτησαν να εγκαταλείψουμε τη βάση, κάτι που κάναμε» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς έξω από τη βάση. «Θα επιχειρήσουμε ξανά αύριο να επιστρέψουμε στις θέσεις μας», πρόσθεσε.

Ρώσοι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα όταν δημοσιογράφοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν την πύλη της βάσης αυτής.

Ο Κουσναρένκο ανέφερε ότι ο ίδιος και 14 άλλοι ναύτες απομακρύνθηκαν από τη βάση του Μπαχτσισαράι και δε μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τους ανωτέρους τους στη Σεβαστούπολη ή στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.