current views are: 1

20 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση04:59

Πλοία ερευνούν την περιοχή όπου εντοπίστηκαν πιθανά συντρίμμια του Boeing

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες στον ινδικό Ωκεανό προκειμένου να εντοπιστούν τα αντικείμενα που κατέγραψε δορυφόρος και πιθανολογείται ότι ανήκουν στο εξαφανισμένο αεροσκάφος της Malaysia Airlines.

Δημοσίευση 04:59’
αρθρο-newpost

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες στον ινδικό Ωκεανό προκειμένου να εντοπιστούν τα αντικείμενα που κατέγραψε δορυφόρος και πιθανολογείται ότι ανήκουν στο εξαφανισμένο αεροσκάφος της Malaysia Airlines.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες στον νότιο ινδικό Ωκεανό προκειμένου να εντοπιστούν τα αντικείμενα που κατέγραψε δορυφόρος και πιθανολογείται ότι ανήκουν στο εξαφανισμένο αεροσκάφος της Malaysia Airlines.

Ειδικότερα, σήμερα ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν δύο αντικείμενα, ένα μεγέθους 24 μέτρων τα οποία αποτελούν την πρώτη αξιόπιστη ένδειξη ότι αφορούν σε συντρίμμια του Boeing.

Στην περιοχή έφτασε το νορβηγικό φορτηγό πλοίο Hoegh St. Petersburg, όπως ανακοίνωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία. Το νορβηγικό πλοίο κατευθυνόταν από τη Μαδαγασκάρη προς τη Μελβούρνη όταν έλαβε το σήμα των αυστραλιανών αρχών να συμμετάσχει στις έρευνες για τα δύο ακτικείμενα που εντοπίσθηκαν εδώ και τέσσερις ημέρες από δορυφόρο 2.500 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά του Περθ της Αυστραλίας.

“Λάβαμε σήμα από τις αυστραλιανές αρχές να ερευνήσουμε την περιοχή και θα παραμείνουμε όσο διάστημα χρειάζεται”, δήλωσε ο Κρίστιαν Ολσεν, εκπρόσωπος της Hoegh Autoliners. Το νορβηγικό πλοίο είναι το πρώτο έφθασε στην περιοχή. Εκπρόσωπός της διευκρίνισε ότι στην περιοχή ήδη πέφτει το σκοτάδι, και έτσι τα χρονικά περιθώρια για την έρευνα στη ζώνη είναι πολύ περιορισμένα για σήμερα.

Στη ζώνη του νότιου Ινδικού Ωκεανού έχει καταφθάσει και πλοίο του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Από την πλευρά τους βέβαια, τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ένα αμερικανικό και ένα αυστραλιανό αεροσκάφος που χτένισαν την περιοχή, μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπίσει τίποτα.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή επικρατούν ήπιες καιρικές συνθήκες όμως η ορατότητα να είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Παράλληλα η θάλασσα στο σημείο των ερευνών έχει βάθος «αρκετών χιλιάδων μέτρων». 

 

«Μπορώ να ενημερώσω τη Βουλή ότι ένα Orion της Βασιλικής Αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας σπεύδει στο σημείο για να προσπαθήσει να εντοπίσει τα αντικείμενα. Τρία ακόμη αεροπλάνα θα πραγματοποιήσουν μια πιο εντατική έρευνα», τόνισε τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας.

«Η αυστραλιανή Αρχή για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA) έχει λάβει πληροφορίες που βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες αντικειμένων που πιθανώς να σχετίζονται με την αναζήτηση» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας αναφέροντας ακόμη ότι αεροσκάφη είναι καθ ‘οδόν προς την περιοχή όπου βρέθηκαν τα αντικείμενα.

Το ένα από τα δύο αντικείμενα που “ενδεχομένως έχουν σχέση” με την πτήση MH370 της Malaysia Airlines και εντοπίστηκαν από εικόνα δορυφόρου έχει μέγεθος 24 μέτρα, δήλωσαν σήμερα οι αρχές της Αυστραλίας. 

“Τα αντικείμενα είναι σχετικά ασαφή. Είναι αντικείμενα ενός ορισμένου μεγέθους, πιθανόν μέσα στη θάλασσα, που βυθίζονται και ανεβαίνουν στην επιφάνεια” κατά διαστήματα, δήλωσε ο Τζον Γιανγκ, αξιωματούχος της Αυστραλιανής Αρχής για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA). “Το μεγαλύτερο (από τα δύο αντικείμενα) δείχνει να είναι 24 μέτρα. Το άλλο είναι μικρότερο”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Πάντως οι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τα αντικείμενα ως “πιθανόν η καλύτερη ένδειξη που έχουμε”. “Αυτό είναι μια ένδειξη, πιθανόν η καλύτερη που έχουμε επί του παρόντος αλλά πρέπει να μεταβούμε στο σημείο για να εξακριβώσουμε αν τα ευρήματα έχουν κάποια αξία ή όχι”, δήλωσε ο Τζον Γιανγκ, αξιωματούχος της Αυστραλιανής Αρχής για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA) σε συνέντευξη Τύπου. 

 

Η θάλασσα στο σημείο των ερευνών έχει βάθος “αρκετών χιλιάδων μέτρων” και η ορατότητα στην περιοχή είναι περιορισμένη, δύο παράγοντες που δυσχεραίνουν την επιχείρηση” παρότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ήπιες, δήλωσε ο Γιανγκ. 

 

Εντός των επομένων ωρών θα πραγματοποιηθούν επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τα ευρήματα και το αν τελικά ανήκουν στο Boeing της Malaysia Airlines.


σχετικα αρθρα