Τριάντα ένα παιδιά από την Αλβανία βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες στη Συρία μαζί με τους γονείς τους, που μάχονται σε ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες" αναφέρει το τηλεοπτικό κανάλι των Τιράνων "Top Channel", επικαλούμενο επίσημες πηγές της αλβανικής Εισαγγελίας.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, που έχει αρχίσει έρευνα σχετικά με τη στρατολόγηση Αλβανών μουσουλμάνων εθελοντών, αυτή τη στιγμή στη Συρία βρίσκονται 86 Αλβανοί που πολεμούν σε ριζοσπαστικές ομάδες.

Το μικρότερο σε ηλικία παιδί που βρίσκεται στη Συρία είναι ένα έξι μηνών κοριτσάκι από το χωριό Γκούρας (Gurras) του Πόγραδετς (Pogradec), που φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την Αλβανία στα τέλη Οκτωβρίου του 2013.

Η εισαγγελία αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι 31 παιδιά βρίσκονται στη Συρία, ορισμένα από τα οποία έχουν μείνει μόνο με τις μητέρες τους μετά τον θάνατο των πατεράδων τους.

Την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε πηγή στο Top Channel, αναμένεται να ανακριθούν από τις αρχές αρκετά άτομα που επέστρεψαν από τον πόλεμο στη Συρία, εκ των οποίων 12 είναι τραυματίες.

Οι αρχές δηλώνουν ότι μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί στη Συρία έξι Αλβανοί, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων τριών.