Εξεταστική Επιτροπή της Σλοβενικής Βουλής που ερευνά τη δράση εξτρεμιστικών ομάδων αρχίζει σήμερα την εξέταση μαρτύρων, μεταξύ των οποίων είναι και πρωταγωνιστές των μαζικών διαδηλώσεων στο τέλος του 2012 και στις αρχές του 2013 κατά των πολιτικών ελίτ στη χώρα.

Ο πρώτος μάρτυρας προτάθηκε από την αντιπολίτευση, ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής Μάγια Ντιμιτρόβσκι δήλωσε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ότι δεν θα επιτρέψει τη σπίλωση όσων θα καταθέσουν.

Η κ. Ντιμιτρόβσκι, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος "Θετική Σλοβενία", υπογράμμισε ότι οι μάρτυρες που κλήθηκαν να καταθέσουν δεν είναι εξτρεμιστές. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν πρέπει να εξετάζονται από την Επιτροπή για τη δημοκρατική έκφραση των απόψεών τους.

«Αν είχα τη δυνατότητα, θα αποθάρρυνα τις καταθέσεις, αλλά θα ήταν παραβίαση της νομοθεσίας» σημείωσε και είπε ότι θα ενεργήσει σύμφωνα με τα πιστεύω της. 

Στη λίστα των μαρτύρων που θα καταθέσουν συμπεριλαμβάνονται ο συγγραφέας, Τόνε Πάρτλιτς και η ανθρωπολόγος, Βέσνα Βουκ Γκόντινα, ο επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού του Μάριμπορ Βλάντιμιρ Ρουκάβινα, ο φιλόσοφος Μπόρις Βέζιακ, η δημοσιογράφος Γιάσα Λόρεντσιτς, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου του Μάριμπορ, Λούντβικ Τόπλακ, ο αρχηγός της αστυνομικής διεύθυνσης του Μάριμπορ, Ντάνιελ Λόρμπεκ και ο δημοτικός σύμβουλος Ροκ Πέτσε.

Οι Πάτλιτς, Ρουκάβινα και Βέζιακ δήλωσαν οργή για την πρόσκληση να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Τονίζοντας ότι θα παραστούν στη συνεδρίαση λόγω "σεβασμού στους κρατικούς θεσμούς" είπαν ότι αισθάνονται «εξοργισμένοι που ζουν σε μία χώρα, στην οποία επιχειρείται ποινικοποίηση της δράσης πολιτών που υποστήριξαν τις διαδηλώσεις στο Μάριμπορ και υποτίμησή τους».

Οι τρεις διανοούμενοι πιστεύουν ότι το αίτημα να καταθέσουν εντάσσεται σε πολιτική σκευωρία και νέα προσπάθεια ποινικοποίησης της εξέγερσης στο Μάριμπορ, με την οποία απομακρύνθηκε ο τότε δήμαρχος Φραντς Κάνγκλερ. 

Το αίτημα βασίστηκε, όπως υποστηρίζουν, σε μία ανώνυμη επιστολή που τους κατηγορεί για παροχή ηθικής, οικονομικής και οργανωτικής υποστήριξης στους διαδηλωτές και ότι είναι μεταξύ εκείνων που ευθύνονται για τη βία που ξέσπασε στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτήθηκε, επειδή υπήρξαν καταγγελίες ότι στις διαμαρτυρίες που εξελίχθηκαν σε ταραχές ομάδες Νεοναζί πληρώθηκαν για να προκαλέσουν επεισόδια.

«Το γεγονός ότι επιφανείς προσωπικότητες του Μάριμπορ, που συνδέονται με τις διαδηλώσεις του 2012, θα πρέπει να εμφανιστούν ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά τη δράση εξτρεμιστικών ομάδων είναι σκανδαλώδης» σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντέλο" της Λιουμπλιάνας.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «το αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) προσπαθεί να βρει αριστερές εξτρεμιστικές ομάδες».

«Ο στόχος του SDS είναι σαφής. Δεξιοί εξτρεμιστές, ακόμη και ομάδες νεοναζί συνδέονται με το κόμμα ολοένα και πιο συχνά. Η αναζήτηση του αντίθετου πόλου είναι γνωστή στρατηγική για να μειώσει κάποιος τα αμαρτήματά του» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Δεύτερος στόχος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η ποινικοποίηση των διαδηλώσεων, δηλαδή «τη στιγμή που χιλιάδες πολίτες ξεκίνησαν από το Μάριμπορ να μάχονται κατά της διεφθαρμένης πολιτικής ελίτ, σύμβολο της οποίας ήταν και ο δήμαρχος της πόλης, Φραντς Κάνγκλερ».