Ο ακροδεξιός ολλανδός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς ηγήθηκε εκδηλώσεων κατά των Μαροκινών στη διάρκεια γιορτής για την εκλογική νίκη του χθες, Τετάρτη, το βράδυ -και διατυπώνονται τώρα αιτήματα να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του για διακρίσεις.

Το ευρωσκεπτικιστικό, αντιισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας του Βίλντερς πραγματοποίησε τεράστια κέρδη στις χθεσινές δημοτικές εκλογές και δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα γίνει το μεγαλύτερο ολλανδικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η πολιτική του κατά των Μαροκινών είχε κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία του.

Το βράδυ της Τετάρτης στη Χάγη ο Βίλντερς ρώτησε ένα πλήθος οπαδών του: «Θέλετε περισσότερους ή λιγότερους Μαροκινούς σ' αυτή την πόλη»;

«Λιγότερους! Λιγότερους! Λιγότερους!» απάντησαν αυτοί εν χορώ. Ο Βίλντερς χαμογέλασε και είπε, «Θα το φροντίσω».
Το επεισόδιο κατήγγειλαν πολιτικοί και οργανώσεις μεταναστών.

Η Ένωση Ολλανδών Μαροκινών, η οποία αντιπροσωπεύει στην Ολλανδία 368.000 ανθρώπους μαροκινής καταγωγής, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του Βίλντερς για διακρίσεις και έκανε έκκληση και σε άλλους να κάνουν το ίδιο.

Ο Άχμεντ Σαρίφι, ο πρόεδρος της ένωσης, δήλωσε πως ο Βίλντερς υπερέβη ένα νομικό όριο στοχοποιώντας μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.

«Αυτό έχει τεράστια επίδραση στην κοινότητα και ελπίζω πως ένας δικαστής θα το δει. Ξεπέρασε μια κόκκινη γραμμή και για να είμαι ειλικρινής είναι λίγο τρομακτικό», δήλωσε.

«Φέρνει στο νου εικόνες ενός άνδρα στη δεκαετία του 1930 με μουστάκι μπροστά από ένα μικρόφωνο», πρόσθεσε ο Σαρίφι αναφερόμενος στον Αδόλφο Χίτλερ στη Γερμανία προ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε του Φιλελεύθερου Κόμματος δήλωσε πως το επεισόδιο άφησε «μια αηδιαστική γεύση στο στόμα μου».

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα που θέλουν να προσφέρουν μια θετική συμβολή, δεν με νοιάζει από πού έρχονται. Αυτό που έχει σημασία είναι το μέλλον τους», δήλωσε μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση.

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα που σχόλια του Βίλντερς προκάλεσαν δημόσια αντίδραση.

Την περασμένη εβδομάδα είχε πει στους οπαδούς του στη Χάγη ότι θα πρέπει να ψηφίσουν «για μια πόλη με λιγότερα προβλήματα και, αν είναι δυνατό, λίγο λιγότερους Μαροκινούς».