current views are: 1

20 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση13:26

Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες για το αεροσκάφος της Malaysia

«Συναγερμός» σήμανε σήμερα από τα αντικείμενα που εντόπισαν δορυφόροι στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, τα οποία πιθανολογείται ότι ανήκουν στο αγνοούμενο Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών. 

Δημοσίευση 13:26’
αρθρο-newpost

«Συναγερμός» σήμανε σήμερα από τα αντικείμενα που εντόπισαν δορυφόροι στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, τα οποία πιθανολογείται ότι ανήκουν στο αγνοούμενο Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών. 

«Συναγερμός» σήμανε σήμερα από τα αντικείμενα που εντόπισαν δορυφόροι στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, τα οποία πιθανολογείται ότι ανήκουν στο αγνοούμενο Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Ωστόσο, οι έρευνες για σήμερα ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα, καθώς έπεσε το σκοτάδι.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν δύο αντικείμενα, ένα μεγέθους 24 μέτρων τα οποία αποτελούν την πρώτη αξιόπιστη ένδειξη ότι αφορούν σε συντρίμμια του Boeing.

Στην περιοχή έφτασε το νορβηγικό φορτηγό πλοίο Hoegh St. Petersburg, όπως ανακοίνωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία. Το νορβηγικό πλοίο κατευθυνόταν από τη Μαδαγασκάρη προς τη Μελβούρνη όταν έλαβε το σήμα των αυστραλιανών αρχών να συμμετάσχει στις έρευνες για τα δύο ακτικείμενα που εντοπίσθηκαν εδώ και τέσσερις ημέρες από δορυφόρο 2.500 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά του Περθ της Αυστραλίας.

“Λάβαμε σήμα από τις αυστραλιανές αρχές να ερευνήσουμε την περιοχή και θα παραμείνουμε όσο διάστημα χρειάζεται”, δήλωσε ο Κρίστιαν Ολσεν, εκπρόσωπος της Hoegh Autoliners. Το νορβηγικό πλοίο είναι το πρώτο έφθασε στην περιοχή. Στη ζώνη του νότιου Ινδικού Ωκεανού κατέφθασε και πλοίο του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή επικρατούν ήπιες καιρικές συνθήκες όμως η ορατότητα είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Παράλληλα, η θάλασσα στο σημείο των ερευνών έχει βάθος «αρκετών χιλιάδων μέτρων». 

Νωρίτερα, στην περιοχή πραγματοποίησαν έρευνες ένα αμερικανικό και ένα αυστραλιανό αεροσκάφος, χωρίς όμως να καταφέρουν να εντοπίσουν κάτι.

Τα πιθανά συντρίμμια περιπλέκουν την κατάσταση

Νέα ερωτήματα προκλήθηκαν μετά τον εντοπισμό από δορυφόρο αντικειμένων στον Ινδικό Ωκεανό. 

Όπως επισημαίνουν ειδικοί σε διεθνή ΜΜΕ, αν επιβεβαιωθεί ότι τα συντρίμμια βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο τότε αυτό συμπτίπτει με χρονικό σημείο κατά το οποίο εξαντλήθηκαν τα καύσιμα του αεροσκάφους. Επίσης, προκύπτει το ερώτημα για ποιο λόγο το αεροσκάφος έστριψε νότια σε μια πορεία προς το πουθενά.

Παρόλα αυτά και να ανήκουν στο Boeing της Malaysia Airlines τα συγκεκριμένα συντρίμμια, σύμφωνα με ωκεανολόγους και ειδικούς, όνον όταν μπορέσουν οι επιστήμονες να εντοπίσουν και τα υπόλοιπα τμήματα του αεροσκάφους, θα καταφέρουν να απαντήσουν στο ερώτημα για ποιο λόγο συνετρίβη το Boeing 777 (αν συνετρίβη).

Μάλιστα, όπως μετέδωσαν οι New York Times, οι ειδικοί εμφανιζονται σχεδόν βέβαιοι ότι ελάχιστα συντρίμμια θα βρίσκονται πλέον στην επιφάνεια της θάλασσας κι ότι τα περισσότερα απ΄ αυτά, θα βρίσκονται πολύ πιο μακριά από το σημείο που πιστεύουν οι αρχές ότι μπορεί να βρίσκονται. Τα κύματα θα τα έχουν παρασύρει μακριά, επισημαίνουν οι επιστήμονες εξηγώντας και άλλες παραμέτρους που παίζουν το ρόλο τους.  

Ο Λούκα Σεντουριόρι, ερευνητής στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτου “Scripps” του Σαν Ντιέγκο υποστηρίζει ότι, όσο περνάει ο χρόνος, τόσο πιο δύσκολο είναι να εντοπιστεί το σημείο συντριβής του αεροσκάφους. Κι αυτό γιατί η θέση όπου βρίσκονται τα συντρίμμια εξαρτάται, εν μέρει, από τις συνθήκες συντριβής του αεροσκάφους.

“Για παράδειγμα, εάν επιχειρήθηκε προσθαλάσσωση και τα νερά ήταν ήρεμα ενώ επικρατούσαν και καλές καιρικές συνθήκες, τότε τα συντρίμμια του αεροσκάφους δεν θα… εκτοξεύονταν πολύ μακριά και θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση”, επισημαίνει ο Ντέιβιντ Γκάλο, διευθυντής στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο “Woods”. Αντιθέτως, εάν η συντριβή του αεροσκάφους ήταν βίαιη και υπήρχε ταραγμένη θάλασσα , τότε τα συντρίμμια θα ταξίδευαν αρκετά μακριά και βεβαίως δεν θα ήταν σε καλή κατάσταση”.


σχετικα αρθρα