Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα έφθασε σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα) στο Πεκίνο, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, αρχίζοντας μια πολυαναμενόμενη επίσκεψη που θα διαρκέσει μια εβδομάδα και στη διάρκειά της θα προωθήσει τους εκπαιδευτικούς και τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ομπάμα, μια δικηγόρος που έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ, αναμένεται να περάσει την αυριανή ημέρα με τη χαρισματική Πρώτη Κυρία της Κίνας Πενγκ Λιγιουάν, η οποία θαυμάζεται στην πατρίδα της ως τραγουδίστρια και πρότυπο μόδας.

Εκτός από το Πεκίνο, η Ομπάμα θα επισκεφθεί την ιστορική δυτική πόλη Σιάν και τη νότια πόλη Τσενγκντού, όπου θα επισκεφθεί ένα καταφύγιο πάντα. Θα την συνοδεύσουν οι δύο θυγατέρες του ζεύγους Ομπάμα, καθώς και η μητέρα της.

Σχεδιάζει επίσης να επισκεφθεί αμερικανούς και κινέζους φοιτητές για να προωθήσει την εκπαίδευση και τις πολιτιστικές ανταλλαγές, ενώ θα επισκεφθεί επίσης ιστορικά μνημεία όπως το Σινικό Τείχος.

Σε σχόλιό του, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα αναφέρει πως το ταξίδι αυτό είναι «ιδιαίτερα σημαντικό» δεδομένων των εντάσεων στη σινοαμερικανική σχέση. Πρόσφατα ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε συναντηθεί με τον Δαλάι Λάμα, τον οποίο η Κίνα θεωρεί βίαιο αυτονομιστή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι δήλωσε πως η επίσκεψη θα βοηθήσει στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η Μισέλ Ομπάμα αναμένεται ότι θα επικεντρώσει κατά την επίσκεψή της στην εκπαίδευση, αποφεύγοντας τις αναφορές σε ακανθώδη θέματα όπως το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα – μια προσέγγιση με την οποία το Νέα Κίνα αναφέρει πως συμφωνεί.