Η νίκη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) στις εκλογές στη Σερβία θα πρέπει να συμβάλει στην περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου- Πρίστινας, εκτίμησε ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο, Σάμουελ Ζμπόγκαρ, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Ο κ. Ζμπόγκαρ, ο οποίος συμμετέχει σε σεμινάριο για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που οργανώνει στο Σάραγεβο η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, περιέγραψε την κατάσταση στο Κόσοβο ως "ενδιαφέρουσα".

Αναφερόμενος στην έκβαση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Σερβία, τόνισε ότι θα πρέπει να επιτρέψει "ομαλή εφαρμογή" της συμφωνίας των Βρυξελλών που επιτεύχθηκε από τους πρωθυπουργούς της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, τον Απρίλιο του 2013.

Ο κ. Ζμπόγκαρ υποστήριξε ότι ο διάλογος που διεξήχθη πέρσι με τη διαμεσολάβηση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον ήταν επιτυχής, κυρίως επειδή και οι δύο πλευρές επέδειξαν αληθινή επιθυμία για εξομάλυνση των σχέσεων στο Κόσοβο.

Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου είναι αποτέλεσμα 33 συναντήσεων των δύο πρωθυπουργών, διάρκειας άνω των 300 ωρών, τόνισε ο Σλοβένος διπλωμάτης.

"Ξεκίνησε από το σημείο στο οποίο οι δύο πλευρές δεν ήταν σε θέση ούτε χειραψία να ανταλλάξουν" υπογράμμισε ο κ. Ζμπόγκαρ θέλοντας να δείξει τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να υπάρξει αποτέλεσμα, δηλαδή συγκεκριμένες συμφωνίες για μία σειρά προβλημάτων.

Βασική πτυχή είναι και η εξομάλυνση των σχέσεων στο τρίγωνο Σερβία-Κόσοβο-ΕΕ, σύμφωνα με την οποία το Βελιγράδι και η Πρίστινα συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τον τρόπο, με τον οποίο θα υπάρξει πρόοδος στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ, είπε ο κ. Ζμπόγκαρ, προσθέτοντας ότι "με αυτό αποδείχθηκε ότι το Κόσοβο έχει ευρωπαϊκή προοπτική". 

Ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κόσοβο ανέφερε ακόμη ότι επιτεύχθηκε εξομάλυνση των σχέσεων και εντός του Κοσόβου, δηλαδή καλύτερη συνεργασία των κεντρικών αρχών της Πρίστινας με τους δήμους στο βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός είναι πλειοψηφία.

"Τώρα έχουμε τελωνειακούς από το Κόσοβο που ταξιδεύουν ομαλά στο βορρά, τελωνειακά τέλη συλλέγονται και χρησιμοποιούνται για ειδικό ταμείο ανάπτυξης των δήμων στο βορρά" υπογράμμισε.

Ο κ. Ζμπόγκαρ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, σημείωσε ότι όλες οι δομές στο βορρά ίσως ακόμη δεν λειτουργήσουν πλήρως σύμφωνα με τους νόμους του Κοσόβου, αλλά οι σταδιακές αλλαγές πρέπει να εκτιμηθούν.

Εκτός αυτού, είναι αναγκαίο να διατηρηθεί ασφαλές περιβάλλον, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος, και σε αυτό κεντρικό ρόλο έχει η ειρηνευτική δύναμη του NATO (KFOR). Θα αποχωρήσει σταδιακά "όταν θα έχουμε πολιτική λύση που θα υλοποιείται", ανέφερε ο κ. Ζμπόγκαρ και ανήγγειλε ότι οι εκλογές στο Κόσοβο ίσως διεξαχθούν πριν από το τέλος του έτους.