Την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες με κύριο αντικείμενο την κρίση στην Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ανοίγει ο δρόμος για επιβολή κυρώσεων σε κομβικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας. Την ίδια ώρα η Μόσχα ανακοίνωσε αντίποινα κατά της Ουάσινγκτον.

Ειδικότερα, ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε εκτελεστική πράξη, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων σε κομβικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Σε δήλωσή του λίγο πριν αναχωρήσει για τη Φλόριντα, ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι περαιτέρω κλιμάκωση από πλευράς της Μόσχας στην Ουκρανία θα οδηγήσει μόνον σε μεγαλύτερη απομόνωση της Ρωσίας από τη διεθνή κοινότητα.

Οι νέες κυρώσεις τις οποίες ανακοίνωσε ο κ. Ομπάμα, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, αφορούν συνολικά 20 άτομα τα οποία συνδέονται με τη ρωσική εισβολή και στρατιωτική κατάληψη της Κριμαίας, καθώς και την τράπεζα Bank Rossiya.

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε στη δήλωσή του ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με έντονη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία δεν πρέπει να αναγκαστεί να διαλέξει ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δυση. Ο λαός της Ουκρανίας θα πρέπει να έχει την ελευθερία να καθορίσει μόνος του το μέλλον του», ανέφερε ο κ. Ομπάμα.

Η Ρωσία απάντησε στις κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ ανακοινώνοντας ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της σε εννέα Αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές και προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα ανταποδίδει «σε κάθε εχθρική ενέργεια».

«Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία: σε κάθε εχθρική ενέργεια θα απαντούμε με αντίστοιχο τρόπο», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι οι κυρώσεις «θα της γυρίσουν μπούμερανγκ». «Προειδοποιούσαμε διαρκώς ότι η εφαρμογή κυρώσεων είναι δίκοπο μαχαίρι και θα πλήξει τις ίδιες τις ΗΠΑ» τονίζει το υπουργείο χαρακτηρίζοντας «αντιπαραγωγικό» αυτόν τον τρόπο αντίδρασης.

Στον κατάλογο των ρωσικών κυρώσεων περιλαμβάνονται εννέα πρόσωπα στα οποία απαγορεύεται στο εξής η είσοδος στη Ρωσία. Πρόκειται για τρεις συμβούλους του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τους Κάρολιν Άτκινσον, Ντάνιελ Πφάιφερ και Μπέντζαμιν Ρόουντς, τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντες και τους γερουσιαστές Τζον Μακέιν, Μαίρη Λάντριου και Ντάνιελ Κόουτς.