Σφόδρα ανήσυχος για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ως γενικός γραμματέας, δεν μπορώ παρά να είμαι πολύ ανήσυχος για την κατάσταση», είπε ο Μπαν εκφράζοντας την επιθυμία του να συζητήσει την ουκρανική κρίση με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Πούτιν από την πλευρά του χαιρέτισε τον ρόλο του ΟΗΕ στη διευθέτηση των κρίσεων. «Έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση τις προσπάθειές που κάνατε στο παρελθόν για την αντιμετώπιση των κρίσεων σε όλο τον κόσμο», τόνισε, σημειώνοντας ότι η Μόσχα "στηρίζει με συνέπεια" τις προσπάθειες αυτές. Να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στην Ουκρανία κατά τον χαιρετισμό του προς τον Μπαν, ενώπιον των δημοσιογράφων.

Αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης του με τον Ρώσο πρόεδρο ο γενικός γραμματέας έκανε έκκληση για έναρξη «έντιμου και εποικοδομητικού διαλόγου» μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Σημείωσε ότι η ένταξη μεταξύ των δύο χωρών θέτει σε «μεγάλο κίνδυνο τις ίδιες» αλλά και την ευρύτερη περιοχή και ζήτησε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση ώστε η κρίση να μην καταστεί ανεξέλεγκτη.

«Τόνισα ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να αποφύγουν οποιαδήποτε βιαστική ή προκλητική ενέργεια που θα μπορούσε να εντείνει περισσότερο την ήδη τεταμένη και πολύ ασταθή κατάσταση», υπογράμμισε.

Προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα της ρωσόφωνων στην Ουκρανία ο Μπαν έκρινε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν στη χώρα αυτή παρατηρητές του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Λίγο νωρίτερα ο Μπαν είχε συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος του επέστησε την προσοχή στις «πολυάριθμες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας». Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε στον γγ του ΟΗΕ ότι «ριζοσπαστικές οργανώσεις» οξύνουν τις εντάσεις στην Ουκρανία «με τη συνενοχή των αρχών του Κιέβου».

Ο Μπαν αναμένεται αύριο να μεταβεί στο Κίεβο όπου θα συναντηθεί με τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ και των πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, αλλά και «με εκπροσώπους της κοινωνίας».