Οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν ένα Ρώσο υπήκοο που κατηγορούν για κατασκοπεία καθώς φέρεται ότι στρατολογούσε Ουκρανούς στρατιώτες για να αποσπά απόρρητες πληροφορίες και να συγκεντρώνει ενοχοποιητικές πληροφορίες εναντίον διεφθαρμένων αξιωματούχων.

Πρόκειται για έναν Ρώσο πολίτη, τον Β. Μακάροφ, φερόμενο ως πράκτορα των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, ο οποίος συνελήφθη «επ’ αυτοφώρω» στο Τσερνιγκίβ, στα βόρεια της Ουκρανίας, τη στιγμή που λάμβανε απόρρητα έγγραφα για αυτοκατευθυνόμενους πύραυλους, ανέφερε η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Αποδείχθηκε πως αυτός ο αλλοδαπός ζούσε επί δύο χρόνια στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας την ταυτότητα ενός Ουκρανού πολίτη και ότι στρατολογούσε ενεργά πολίτες μας, κυρίως στρατιωτικούς, για να αποσπά πληροφορίες οι οποίες καλύπτονται από το στρατιωτικό απόρρητο» σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εμφανιζόμενος ως ένας συνεργάτης μιας «ουκρανικής επιτροπής για την πάταξη της διαφθοράς», «ο Ρώσος κατάσκοπος συνέλεγε πληροφορίες για διαφθορά μεταξύ υψηλόβαθμων Ουκρανών αξιωματούχων και τις διαβίβαζε στη Ρωσία για να εκβιάζονται».