Η κρίση που ξέσπασε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία επανέφερε την απειλή και τον φόβο ενός «πολέμου» στην Ευρώπη, εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Κάτι άλλαξε», με αυτή την κρίση, δήλωσε ο Σουλτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της Ουκρανίας.

«Κάποιοι πιστεύουν ότι ο πόλεμος και ο κίνδυνος ενός πολέμου δεν ήταν πλέον θέμα προς συζήτηση», όμως «αυτή τη στιγμή μιλάμε για τον κίνδυνο μιας ένοπλης σύγκρουσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ώρα που στην Ευρώπη διοργανώνονται εκδηλώσεις με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την έναρξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, ο πόλεμος «γίνεται και πάλι μια πραγματική απειλή σε μια χώρα γειτονική της ΕΕ», είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ο Σουλτς απευθυνόμενος στους 28 ηγέτες.

«Η κρίση στην Κριμαία αποτελεί μια μεγάλη απειλή για το σύστημά μας της ευρωπαϊκής ασφάλειας το οποίο δημιουργήθηκε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», σημείωσε καλώντας την ΕΕ να «υιοθετήσει επιτέλους μια συνεπή στρατηγική» απέναντι στη Ρωσία.

Επίσης κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να απαντήσουν «στον φόβο του ευρωπαϊκού λαού (...) έναν πραγματικό φόβο, που υποδαυλίστηκε από τη φραστική κλιμάκωση των προηγούμενων εβδομάδων».

Η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει στις ρωσικές ενέργειες, όμως πρέπει επίσης «να προσέξει να μην ολισθήσει (...) σε μια κλιμάκωση της σύγκρουσης», αλλά να διατηρήσει «τα κανάλια της επικοινωνίας με τη Ρωσία ανοικτά», υπογράμμισε ο Σουλτς.

Στο μεταξύ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα μεταβεί το Σάββατο στην Ουκρανία για να συναντηθεί με τις αρχές στο Κίεβο και να επισκεφθεί τη φιλορωσική επαρχίας Ντονέτσκ, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Μια επίσημη επισκευή του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην Ουκρανία είναι προγραμματισμένη για τις 22 Μαρτίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γεβγκέν Περεμπίνις.

Στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα συναντηθεί με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, προτού μεταβεί στο Ντονέτσκ όπου θα συναντηθεί με τον κυβερνήτη Σεργκέι Ταρούτα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.