Την ώρα που Δύση και Ρωσία προχωρούν σε ανταλλαγή κυρώσεων με αφορμή την κρίση στην Κριμαία και οι Ευρωπαίοι προαναγγέλλουν την ακύρωση της επερχόμενης συνόδου Κορυφής με τη Μόσχα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως η χώρα του είναι έτοιμη να απαντήσει στρατιωτικά σε περίπτωση απόπειρας προσάρτησης ανατολικών εδαφών της χώρας.

«Θέλω να προειδοποιήσω επίσημα τη Ρωσία: θα απαντήσουμε σθεναρά, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων, σε οποιαδήποτε απόπειρα (της Ρωσίας) να κυριεύσει την Ουκρανία, να περάσουν τα ρωσικά στρατεύματα τα σύνορα ή να προσαρτηθούν ανατολικές ή άλλες επαρχίες», είπε μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κατά τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. 

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία ξεπερνά το πλαίσιο των ρωσοουκρανικών σχέσεων και κάλεσε τους Δυτικούς να «απαντήσουν με επαρκή τρόπο».

«Η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και υπονόμευσε το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Η Ρωσία πραγματοποίησε μια ένοπλη λεηλασία μιας ανεξάρτητης γειτονικής χώρας. Η Δύση πρέπει να δώσει μια επαρκή απάντηση», σημείωσε ο Γιατσενιούκ.

Η Ρωσία, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, χρίστηκε εγγυήτρια της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας το 1994 όταν η πρώην σοβιετική δημοκρατία αποκήρυξε το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι υπάρχει ένα τίμημα για τη σταθερότητα στον κόσμο. Υπάρχουν δύο τρόποι: είτε θύματα, είτε τα ευρώ και τα δολάρια», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, αναφερόμενος προφανώς στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Ανταλλαγή κυρώσεων ΗΠΑ – Ρωσίας 

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε εκτελεστική πράξη, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων σε κομβικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Οι νέες κυρώσεις τις οποίες ανακοίνωσε ο κ. Ομπάμα, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, αφορούν συνολικά 20 άτομα τα οποία συνδέονται με τη ρωσική εισβολή και στρατιωτική κατάληψη της Κριμαίας, καθώς και την τράπεζα Bank Rossiya.

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε στη δήλωσή του ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με έντονη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.

Η Ρωσία από την πλευρά της απάντησε ανακοινώνοντας ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της σε εννέα Αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές και προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα ανταποδίδει «σε κάθε εχθρική ενέργεια».

«Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία: σε κάθε εχθρική ενέργεια θα απαντούμε με αντίστοιχο τρόπο», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι οι κυρώσεις «θα της γυρίσουν μπούμερανγκ». «Προειδοποιούσαμε διαρκώς ότι η εφαρμογή κυρώσεων είναι δίκοπο μαχαίρι και θα πλήξει τις ίδιες τις ΗΠΑ» τονίζει το υπουργείο χαρακτηρίζοντας «αντιπαραγωγικό» αυτόν τον τρόπο αντίδρασης.

Στον κατάλογο των ρωσικών κυρώσεων περιλαμβάνονται εννέα πρόσωπα στα οποία απαγορεύεται στο εξής η είσοδος στη Ρωσία. Πρόκειται για τρεις συμβούλους του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τους Κάρολιν Άτκινσον, Ντάνιελ Πφάιφερ και Μπέντζαμιν Ρόουντς, τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντες και τους γερουσιαστές Τζον Μακέιν, Μαίρη Λάντριου και Ντάνιελ Κόουτς.