Η υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς χαιρέτισε τη σύλληψη του επονομαζόμενου βαρόνου των ναρκωτικών Ντάρκο Σάριτς και εξήρε την αποτελεσματικότητα του Μαυροβουνίου στην επίλυση της υπόθεσης.

Ο εντοπισμός και η σύλληψη του Ντάρκο Σάριτς στις 18 Μαρτίου ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας υπηρεσιών από τη Σερβία το Μαυροβούνιο και άλλες χώρες, όπως ανακοινώθηκε στο Βελιγράδι.

 "Αποδεικνύεται ότι υπάρχει αποφασιστικότητα στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και ετοιμότητα για διεθνή συνεργασία στον τομέα αυτό, καθώς και αποτελεσματικότητα" είπε κ. Πούσιτς στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μαυροβούνιο ομόλογό της, Ίγκορ Λούκσιτς, ο οποίος επισκέφθηκε την Κροατία.

Η Κροατία θεωρεί ότι το Μαυροβούνιο πρέπει να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στην επικείμενη Σύνοδο της Συμμαχίας στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο, αν και δεν αναμένεται η διεύρυνση να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης κορυφής.

"Είναι κάτι που η Κροατία θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό και το υποστηρίζει ενεργά, ανεξάρτητα αν είναι διαδεδομένη η άποψη ότι στη Σύνοδο δεν θα υπάρξει διεύρυνση" υπογράμμισε η κ. Πούσιτς. 

Ο κ. Λούκσιτς είπε ότι το Μαυροβούνιο "εδώ και πολύ καιρό διεξάγει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και είναι πολύ χρήσιμη η συνεργασία της χώρας με την Κροατία σε πολλούς τομείς".

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Κροατία θα εμποδίσει την πορεία ένταξης του Μαυροβουνίου στην ΕΕ λόγω του ζητήματος της χερσονήσου Πρέβλακα, η κ. Πούσιτς απάντησε ότι "ο εκβιασμός για διμερή θέματα, δεν είναι και δεν θα γίνει τρόπος προσέγγισης γειτονικών χωρών".

"Τα διμερή θέματα επιλύονται μόνο διμερώς και θεωρούμε ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της μίας και της άλλης πλευράς και ότι με τον τρόπο αυτό έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα να επιλύσουμε προβλήματα" σημείωσε.

Οι κ.κ. Πούσιτς και Λούκσιτς συζήτησαν για διάφορα διμερή θέματα, όπως την επίτευξη συμφωνίας για τον διαγωνισμό για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αδριατική. Η Κροατία ολοκλήρωσε τις υποβρύχιες λήψεις και σύντομα θα είναι έτοιμα τα στοιχεία με τα αποτελέσματα, διευκρίνισε η κ. Πούσιτς.

Στα μέσα του έτους σχεδιάζεται η προκήρυξη του διαγωνισμού και καθώς υπάρχει προσωρινό καθεστώς οροθέτησης Κροατίας και Μαυροβουνίου στην Αδριατική, για τις ανάγκες της παραχώρησης είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα γίνει, εξήγησε η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας.