Η ιδέα για διαίρεση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στην οποία πολλοί αντιτίθενται και άλλοι τη στηρίζουν, δεν είναι νέα και χρονολογείται ήδη από το 1993, όταν ο τότε πρόεδρος της χώρας, Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς υπέγραψε και συμφωνία, αλλά στη συνέχεια την εγκατέλειψε υπό πίεση, αναφέρθηκε τις τελευταίες μέρες σε τοπικά ΜΜΕ.

Στενοί συνεργάτες του Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς σήμερα υποστηρίζουν ότι η κοινή γνώμη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τότε δεν ήταν πλήρως ενημερωμένη γι' αυτό το θέμα.

Ο ακαδημαϊκός Μουχάμεντ Φιλίποβιτς, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στον τηλεοπτικό σταθμό TV Alfa εξιστόρησε ότι ο Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς είχε πάει στη Λισαβόνα και μονοέγραψε τη συμφωνία για τη τριχοτόμηση της Βοσνίας, αλλά στη συνέχεια υπό την πίεση των Μουσουλμάνων της Βοσνίας αποχώρησε από τη συμφωνία.

"Στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη αμέσως αντέδρασα μόλις είδα ότι δεν αφορούσαν την εδραίωση της ειρήνης, αλλά πώς θα είναι οργανωμένη η Βοσνία-Ερζεγοβίνη" δήλωσε ο κ. Φιλίποβιτς και πρόσθεσε ότι επέμεινε πρώτα στην εγκαθίδρυση της ειρήνης και της ακεραιότητας της χώρας στο πλαίσιο των οποίων θα διεξαγόταν συζήτηση για τη μελλοντική διάρθρωση της χώρας. 

Ο δικηγόρος και πρώτος πρόεδρος της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, Κρέσιμιρ Ζούμπακ επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του κ. Φιλίποβιτς σε τηλεοπτική εκπομπή του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού FTV.

Ο Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς πρακτικά είχε αποδεχθεί το μοντέλο διάσπασης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σε τρία τμήματα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν τον Σεπτέμβριο του 1993, στο βρετανικό πολεμικό πλοίο "Invincible".

"Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, στις οποίες ήταν παρών και ο Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς, συμφωνήθηκαν οι αρχές διαίρεσης της Βοσνίας σε τρεις δημοκρατίες. Τότε προέκυψαν προβλήματα με την οροθέτηση των περιοχών. Στο τέλος, ο Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς απέσυρε την υποστήριξή του, αλλά απ' όσο γνωρίζω, το έκανε υπό την επιρροή του τότε νομικού συμβούλου του Φράνσις Μπόιλ" είπε ο κ. Ζούμπακ.

Διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν στο πλαίσιο του σχεδίου Όουεν-Στόλτενμπεργκ και ότι είχαν αποτέλεσμα τη συμφωνία των τριών πλευρών.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίρο Λάζοβιτς είπε στην εφημερίδα "Ντνέβνι Άβαζ" ότι στο βρετανικό πολεμικό πλοίο "υπεγράφη η συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία στην πραγματικότητα ξύπνησε ορισμένες αμφιβολίες".

"Εγώ δεν ήμουν παρών, αλλά θεωρώ ότι η κοινή γνώμη δεν ήταν πλήρως ενημερωμένη. Ωστόσο ευτυχώς στο τέλος Σεπτεμβρίου του 1993 στη συνάντηση στη Λοζάνη, όπου ήμουν παρών, το σχέδιο τριών δημοκρατιών απορρίφθηκε. Τότε το έκαναν αυτό τα μέλη της προεδρίας της Βοσνίας. Όμως, στη συνάντηση δεν ήταν οι Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς και Εγιούπ Γκράνιτς, αλλά ήταν παρόντες όλοι οι υπόλοιποι" είπε ο κ. Λάζοβιτς.

Όταν οριστικά απορρίφθηκε το σχέδιο τριχοτόμησης, ο Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς τηλεφωνικά μίλησε με το λόρδο Όουεν και στη συνέχεια μαζί μου "ζητώντας να απορρίψουμε το σχέδιο και τότε το κάναμε" ανέφερε ο κ. Λάζοβιτς.

"Η εφημερίδα 'Ντνέβνι Άβαζ' του Σαράγεβο δημοσίευσε αντίγραφο ανταπόκρισης που είχε δημοσιευθεί τότε στην αμερικανική εφημερίδα 'New York Times' και ανέφερε ότι το σχέδιο είχε γίνει αποδεκτό. Οι διαμεσολαβητές ενημέρωσαν όλες τις πλευρές για το σχέδιο που επέτρεπε τη δημιουργία μουσουλμανικού κράτους με έξοδο στην Αδριατική Θάλασσα" είχε γράψει ο ανταποκριτής της εφημερίδας.

"Ο Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς είχε θέσει την έξοδο στη θάλασσα ως έναν από τους βασικούς όρους για την αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο θα διαιρούσε τη Βοσνία σε τρεις δημοκρατίες και την προοπτική προσάρτησης της σερβικής δημοκρατίας στη Σερβία και της κροατικής στην Κροατία" είχε δημοσιεύσει η αμερικανική εφημερίδα.