current views are: 1

21 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση11:50

Άκαρπες και σήμερα οι έρευνες για το Boeing

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν και σήμερα οι επιχειρήσεις έρευνας στον νότιο Ινδικό Ωκεανό για τον εντοπισμό συντριμμιών του εξαφανισμένου Boeing 777 της Malaysia Airlines. 

Δημοσίευση 11:50’
αρθρο-newpost

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν και σήμερα οι επιχειρήσεις έρευνας στον νότιο Ινδικό Ωκεανό για τον εντοπισμό συντριμμιών του εξαφανισμένου Boeing 777 της Malaysia Airlines. 

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν και σήμερα οι επιχειρήσεις έρευνας στον νότιο Ινδικό Ωκεανό για τον εντοπισμό συντριμμιών του εξαφανισμένου Boeing 777 της Malaysia Airlines

Στις έρευνες, που πραγματοποιούνται σε θαλάσσια περιοχή 2.500 χιλιόμετρα δυτικά του Περθ, συμμετέχουν αμερικανικά και νεοζηλανδικά αεροσκάφη, καθώς και εμπορικά και πολεμικά πλοία, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εντοπίσουν τα αντικείμενα που είχαν «δει» οι δορυφόροι. 

Οι επιχειρήσεις έρευνας θα συνεχιστούν αύριο, ενώ στην περιοχή αναμένεται να φθάσουν το αυστραλιανό πολεμικό σκάφος HMAS Success και το νορβηγικό πλοίο Hoegh St. Petersburg. 

Αεροσκάφη και πλοία έχουν επίσης ξεκινήσει νέες επιχειρήσεις στην θάλασσα Άνταμαν, μεταξύ της Ινδίας και της Ταϊλάνδης, ελέγχοντας περιοχές που έχουν ήδη ερευνηθεί εξονυχιστικά σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν κάποιο στοιχείο που θα δώσει τη λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης αεροπλοΐας. Η αναζήτηση για το Boeing συνεχίζεται επίσης και σε άλλες περιοχές περιλαμβανομένου ενός τόξου που περνά από το Λάος και φτάνει ως το Καζακστάν.

«Θα ενεργοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας» είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι ‘Αμποτ ο οποίος πρόσθεσε πως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, της απόμακρης περιοχής «στο μέσον του πουθενά» είναι πολύ δύσκολο το έργο της εντόπισης των αντικειμένων. «Πρόκειται για το πιο δυσπρόσιτο σημείο της Γης που μπορείτε να φανταστείτε, αν υπάρχει οτιδήποτε εκεί, θα το βρούμε», τόνισε ο Άμποτ.

Ο Αυστραλός υπουργός Αμύνης, Ντέϊβιντ Τζόνστον, είπε ότι «ίσως περάσουν μέρες πριν έχουμε κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις» ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Συγκοινωνιών, Γουόρεν Τρας σημείωσε ότι «δορυφόροι χτενίζουν πλέον την περιοχή» με την ελπίδα να εντοπίσουν τα αντικείμενα. 

Ο Τρας δήλωσε ότι τα αντικείμενα πιθανόν στο μεταξύ να έχουν βυθιστεί. «Κάτι που επέπλεε στη θάλασσα τόσες ημέρες πριν μπορεί να μην επιπλέει πια. Μπορεί να βυθίστηκε», είπε ο Τρας.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσέιν σημείωσε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως οι αξιωματούχοι έχουν επίγνωση ότι ο χρόνος κυλά αντίστροφα. Το μαύρο κουτί του αεροσκάφους εκπέμπει ηλεκτρονικό σήμα για περίπου 30 ημέρες. Στη συνέχεια τελειώνει η μπαταρία του και έτσι θα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

Υποψίες ότι οι Αμερικανοί κατέρριψαν το αεροσκάφος

Την ώρα που το αεροπλάνο παραμένει άφαντο, η Μαλαισία έχει σοβαρές υποψίες ότι οι αμερικανικοί δορυφόροι στην Αυστραλία θα μπορούσαν να βοηθήσουν να βρεθεί το χαμένο αεροπλάνο.

Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χισαμουντίν Χουσέιν, είπε ότι θα το εκτιμούσε εάν οι ΗΠΑ έδιναν στους υπεύθυνους της έρευνας δεδομένα από τις εγκαταστάσεις τους στην Αυστραλία.

Άλλωστε, το σενάριο ότι στόχος των αεροπειρατών που «εξαφάνισαν» το Boeing 777 ήταν η αμερικανική βάση του νησιού Ντιέγκο Γκαρσία, που βρίσκεται στην καρδιά του Ινδικού Ωκεανού, και έχει μόνιμο προσωπικό 2.000 άτομα, όλο και «φουντώνει».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν το αεροσκάφος άλλαξε πορεία προς τα δυτικά, τα καύσιμά του αρκούσαν για να φθάσει οριακά μέχρι το στρατηγικής σημασίας νησί, κάτω από τις Μαλδίβες.

Όμως, εάν ένα αεροσκάφος δεν απαντούσε στα σήματα και στις προειδοποιήσεις των Αμερικανών, θεωρείται βέβαιο ότι θα το κατέρριπταν.

Το σενάριο αυτό ενισχύθηκε, μετά τις πληροφορίες από την αστυνομία της Μαλαισίας ότι στον εξομοιωτή πτήσης που είχε στο σπίτι του ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους, υπήρχε σχέδιο προσγείωσης στο εν λόγω αεροδρόμιο της αμερικανικής βάσης. Μάλιστα, ο πιλότος είχε προνοήσει να διαγράψει όλα αυτά τα αρχεία στις 3 Φεβρουαρίου, δηλαδή 33 ημέρες πριν από τη μοιραία πτήση.


σχετικα αρθρα