Η ουκρανική κρίση μπορεί να λυθεί μόνο με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έπειτα από μια συνάντησή του με τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ στο Κίεβο.

«Η τρέχουσα κρίση δεν μπορεί να λυθεί παρά μέσω της ειρηνικής οδού και της διπλωματίας με σεβασμό στην αρχή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», σημείωσε ο Μπαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αυτό που είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι η ουκρανικές και οι ρωσικές αρχές να καθίσουν μαζί και να ξεκινήσουν έναν άμεσο και εποικοδομητικό διάλογο», πρόσθεσε. Όμως ο Μπαν υπογράμμισε ότι όσο περισσότερο καθυστερεί ο ειρηνικός διάλογος «τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις πέραν των δύο χωρών και πέραν της περιοχής».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εκτίμησε επίσης ότι η Ουκρανία ζει «μια από τις πιο δραματικές και δύσκολες περιόδους της ιστορίας της».

Από την πλευρά του ο Τουρτσίνοφ υπογράμμισε ότι: «Η Ουκρανία δεν θα δεχθεί ποτέ την κατοχή της Κριμαίας και θα κάνει τα πάντα για να απελευθερώσει την κατεχόμενη αυτή περιοχή».

Ο ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος είπε επίσης ότι πρότεινε στον Μπαν να δημιουργηθεί στην Κριμαία «μια αποστρατικοποιημένη ζώνη», με την απομάκρυνση των ουκρανικών και των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή.

«Στη συνέχεια μπορούμε να αναζητήσουμε μια διπλωματική λύση», σημείωσε ο Τουρτσίνοφ.