Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά την αποχώρησή της από τη θέση της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας η Χίλαρι Κλίντον εκφράζει απόψεις για την εξωτερική πολιτική που σύμφωνα με τους αναλυτές είναι κομμάτι μιας προσπάθειας να αποστασιοποιηθεί από την προεδρία Ομπάμα, καθώς προετοιμάζει μια πιθανή υποψηφιότητά της για τον Λευκό Οίκο.

«Η Κλίντον προσπαθεί να λάβει αποστάσεις από θέματα εξωτερικής πολιτικής από τη σημερινή κυβέρνηση» είπε ο ειδικός σχετικά με τις προεδρικές εκστρατείες Τζον Χούντακ του Brookings Institution . «Αυτή είναι μια πολύ συνήθης πρακτική για όποιον θέλει να πετύχει στην κούρσα των προεδρικών εκλογών ακόμη και αν προέρχεται από το ίδιο κόμμα που προέρχεται και ο πρόεδρος. Είναι ένα από τα πρώτα βήματα για να πει, "Δεν είμαστε ίδιοι"» συμπλήρωσε

«Η σημερινή κυβέρνηση είναι σε μια μη "κερδοφόρα" κατάσταση στα θέματα της Ρωσίας, της Συρίας και της Μέσης Ανατολής», είπε ο Χανκ Σέινκοπφ ο οποίος εργάστηκε για την προεδρική εκστρατεία επανεκλογής του συζύγου της Χίλαρι Κλίντον του Μπιλ Κλίντον το 1996. « Λαμβάνοντας αποστάσεις μπορεί μόνο να βοηθηθεί» συμπλήρωσε. Η ομάδα της Χίλαρι Κλίντον δεν απάντησε σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με το θέμα .

Σε εμφανίσεις της αυτό το μήνα , η Κλίντον χρησιμοποίησε επιθετικό τόνο για θέματα όπως το Ιράν και η Ρωσία, παρότι θέλησε να εκφράσει την υποστήριξή της στην πολιτική Ομπάμα και του διαδόχου της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι.

Η Κλίντον δήλωσε στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Τετάρτης ότι είναι «προσωπικά δύσπιστη » της δέσμευσης του Ιράν για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα . « Έχω δει τη συμπεριφορά τους τα προηγούμενα χρόνια », είπε, συμπληρώνοντας ότι αν το διπλωματικό κομμάτι αποτύχει «κάθε άλλη επιλογή παραμένει στο τραπέζι».

Μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα , η Κλίντον αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει μετά τον παραλληλισμό που έκανε του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αδόλφο Χίτλερ σε έναν έρανο κεκλεισμένων των θυρών. Στην τοποθέτηση της που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης από έναν τοπικό δημοσιογράφο που παρακολούθησε την εκδήλωση, η Κλίντον παραλλήλισε τις ενέργειες του Πουτιν στην περιοχή της Κριμαίας με τις κινήσεις του Χίτλερ στα χρόνια πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Δεν κάνω σύγκριση , βέβαια , αλλά ίσως μπορούμε να μάθουμε από αυτή την τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί πριν» είπε ανασκευάζοντας την επόμενη μέρα σε μια εκδήλωση στο Λος Άντζελες .

Ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Κλίντον ήταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην προσπάθεια των ΗΠΑ να επαναφέρουν σε υψηλό επίπεδο τις σχέσεις με τη Ρωσία , μια πολιτική που τώρα σύμφωνα με τους επικριτές της φαίνεται να είναι μια κραυγαλέα αποτυχία .