Σχέδιο μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία

Σχέδιο μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταρτίσει τον Ιούνιο ένα σχέδιο δράσης με στόχο να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση, κυρίως από την Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

«Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης τον Ιούνιο», δήλωσε ο Ρομπάι μετά το πέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει «να επιταχύνουμε για να μειώσουμε την εξάρτηση (της Ευρώπης), κυρίως από τη Ρωσία».

Ο Ρομπάι σημείωσε ότι αυτό το θέμα είναι «ιδιαίτερα επίκαιρο στο τρέχων πλαίσιο» και πρόσθεσε ότι αν η ΕΕ δεν δράσει, η εξάρτησή της από το εξωτερικό όσον αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα φτάσει το 80% το 2035.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς για να μειώσει την εξάρτηση αυτή», είπε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία καλύπτουν το 27% της κατανάλωσης της ΕΕ.

Μεταξύ των λύσεων στις οποίες αναφέρθηκε ο Ρομπάι περιλαμβάνονται η μείωση της κατανάλωσης, η διαφοροποίηση των πηγών, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι καλύτερες διασυνδέσεις στην Ευρώπη, αλλά και η αγορά σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Σε αυτή την τελευταία επιλογή αναφέρθηκε και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία δήλωσε ότι η εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ ενδέχεται να είναι μια επιλογή για την Ευρώπη.

Εξάλλου ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε ότι «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο