Το Twitter πρέπει να ορίσει έναν υπεύθυνο για το νόμο στην Τουρκία και να συμφωνήσει να εμποδίζει τη δημοσιοποίηση συγκεκριμένου υλικού έπειτα από σχετικό αίτημα των τουρκικών δικαστηρίων, για να επιλυθεί η διαμάχη που οδήγησε την τουρκική κυβέρνηση να αποκλείσει την πρόσβαση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Βιομηχανίας Φικρί Ισίκ.

Παρόλα αυτά ο Ισίκ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις με την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης με έδρα το Σαν Φρανσίσκο συνεχίζονται.

Οι τουρκικές αρχές τηλεπικοινωνιών (TIB) ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ ότι απέκλεισαν την πρόσβαση στο Twitter κατά διαταγή της δικαιοσύνης, μετά την απειλή που εκτόξευσε ο Ερντογάν ότι θα απαγορεύσει τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης σε αντίποινα για τη δημοσίευση του περιεχομένου τηλεφωνικών υποκλοπών, βάσει των οποίων κατηγορείται στο πλαίσιο ενός σκανδάλου διαφθοράς.
Στο μεταξύ η Γαλλία χαρακτήρισε «σοκαριστική» την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης.

«Αυτή η σοκαριστική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης αντίκειται στις ελευθερίες έκφρασης και επικοινωνίας, οι οποίες είναι θεμελιώδεις αρχές», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ.

«Η Τουρκία πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις της ως υποψήφια χώρα (για ένταξη στην ευρωπαϊκή Ένωση), κυρίως στον τομέα της προστασίας των θεμελιωδών ελευθερίων, μεταξύ αυτών της ελευθερίας της έκφρασης», υπογράμμισε ο Ναντάλ.