Αμφιβολίες για τις διαβεβαιώσεις της Ρωσίας ότι οι κινήσεις των στρατευμάτων της στα σύνορά της με την Ουκρανία δεν είναι παρά στρατιωτικά γυμνάσια εξέφρασε σήμερα η Σούζαν Ράις, η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφάλειας.

"Πράγματι παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων και των συνόρων με τη Ρωσία", είπε η Ράις μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

"Οι Ρώσοι έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις. Προφανώς, έχοντας ως δεδομένο την πρακτική τους στο παρελθόν και το χάσμα μεταξύ αυτών που έλεγαν και αυτών που έκαναν, παρακολουθούμε με σκεπτικισμό", πρόσθεσε.

Η Ράις τόνισε επίσης ότι η περιοδεία που πρόκειται να πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη ο πρόεδρος Ομπάμα θα δείξει ότι η Μόσχα "απομονώνεται ολοένα και περισσότερο" στη διεθνή σκηνή. "Αυτό που θα γίνει εμφανές σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ότι η Ρωσία απομονώνεται ολοένα και περισσότερο και ότι η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, στηρίζει τους Ουκρανούς και την κυβέρνησή τους και είναι αποφασισμένη" να αναγκάσει τη Μόσχα να πληρώσει το τίμημα για την προσάρτηση της Κριμαίας", συνέχισε.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκινά την Δευτέρα εξαήμερη περιοδεία, στο πρώτο σκέλος της οποίας θα επισκεφθεί την Ολλανδία για τη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια και τη συνάντηση των ηγετών των χωρών-μελών της G7 (οι επτά πιο αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες). Στη συνέχεια θα πάει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την ευρωπαϊκή ηγεσία και θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τη Ρώμη και το Βατικανό, όπου θα γίνει δεκτός από το πάπα Φραγκίσκο και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στη Σαουδική Αραβία. Στο ευρωπαϊκό σκέλος της περιοδείας του το θέμα που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η κρίση στην Ουκρανία και η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε επίσης ότι στο περιθώριο της συνόδου της Χάγης για την πυρηνική ασφάλεια ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, την πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χίε και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.