Κινεζικοί δορυφόροι εντόπισαν νέα αντικείμενα στον νότιο Ινδικό Ωκεανό που θα μπορούσαν να αποτελούν συντρίμμια του εξαφανισμένου Boeing, όπως ανακοίνωσε ο Μαλαισιανός υπουργός Άμυνας.

Στην περιοχή, η οποία βρίσκεται στον νότιο διάδρομο των ερευνών, κατευθύνονται κινεζικά πλοία, ενώ το Πεκίνο αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις τις επόμενες ώρες, όπως ανέφερε ο Μαλαισιανός υπουργός.

Διευκρίνισε ακόμη ότι το ένα από τα αντικείμενα έχει μήκος από 22,5Χ13 μέτρα και εντοπίστηκε σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από το σημείο όπου είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες η Αυστραλία ότι βρέθηκαν επιπλέοντα αντικείμενα, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι από το περιεχόμενο της συνομιλίας ανάμεσα στους πιλότους και στον πύργο ελέγχου δεν διαπιστώθηκε κάτι «μη φυσιολογικό», αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να δώσει τα στοιχεία στη δημοσιότητα. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει ένδειξη για κάτι αφύσικο», είπε.

Νωρίτερα, βέβαια η βρετανική εφημερίδα Telegraph έδωσε στη δημοσιότητα ντοκουμέντα από τους διαλόγους ανάμεσα στους πιλότους και τον πύργο ελέγχου.

Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι, όπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής έρευνες, το φορτίο που μετέφερε το αεροπλάνο δεν φαίνεται να συνδέεται με την εξαφάνισή του.

Ο υπουργός επιχείρησε έτσι να διαψεύσει τις φήμες που θέλουν μπαταρίες ιόντων-λιθίου μέσα στο αεροσκάφος να προκάλεσαν πυρκαγιά που να οδήγησε σε δυστύχημα.

Ο υπουργός είπε ότι το φορτίο του αγνοούμενου αεροσκάφους πληρούσε τους διεθνείς κανονισμούς ασφαλείας.

Εκτεταμένες έρευνες

Οι έρευνες για το αεροσκάφος, που αγνοείται εδώ και δύο εβδομάδες, συνεχίζονται αδιάκοπα, με τους αξιωματούχους να λένε πως ετοιμάζονται για έρευνες "μακράς διάρκειας". Συμμετέχουν σ' αυτές 25 χώρες και ως τώρα δεν έχουν οδηγήσει παρά σε απογοητεύσεις και νέα ερωτήματα. 

Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία στέλνουν αεροπλάνα ενώ σκάφη του αυστραλιανού και του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού καταπλέουν στην περιοχή, πάνω από 2.000 χλμ. νοτιοδυτικά του Περθ. 

Ο μαλαισιανός υπουργός Μεταφορών Χουσέιν ανακοίνωσε ότι ένας τροπικός κυκλώνας στον Ινδικό Ωκεανό μπορεί να καθυστερήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου Boeing.

Ο τροπικός κυκλώνας Τζίλιαν προκαλεί ισχυρούς ανέμους και μεγάλα κύματα στον νότιο Ινδικό Ωκεανό όπου βρίσκονται τα πλοία που αναζητούν τυχόν συντρίμμια του αεροσκάφους, τα οποία εντόπισε αυστραλιανός δορυφόρος.

Ορισμένα από τα πλοία που κατευθύνονται στη συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να περάσουν μέσα από τον κυκλώνα, είπε ο υπουργός. Ο Τζίλιαν που συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 95 χιλιόμετρα την ώρα έπληξε σήμερα το Νησί των Χριστουγέννων.

Η Μαλαισία υπογράμμισε πως καλωσορίζει "οποιαδήποτε βοήθεια για να συνεχίσει να ακολουθεί όλα τα αξιόπιστα ίχνη", δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο μαλαισιανός υπουργός Άμυνας Χισαμουντίν Χουσέιν, ο οποίος ασκεί επίσης χρέη υπουργού Μεταφορών. 

Ο ίδιος δήλωσε πως οι ερευνητές βρίσκονται αντιμέτωποι με μια έρευνα "μακράς διάρκειας", αλλά συνειδητοποιούν πως ο χρόνος περνάει. Το "μαύρο κουτί" του αεροπλάνου που καταγράφει τις συνομιλίες στο κοκπίτ και τα στοιχεία της πτήσης, μεταδίδει ηλεκτρονικό σήμα για περίπου 30 ημέρες και στη συνέχεια οι μπαταρίες του εξαντλούνται. Έπειτα απ' αυτό θα είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπισθεί.

Νέο ξέσπασμα των συγγενών

Συγγενείς κινέζων επιβατών του Boeing άφησαν και πάλι να εκδηλωθεί η οργή τους συναντώντας σήμερα στο Πεκίνο μαλαισιανούς εκπροσώπους και αστυνομικοί χρειάσθηκε να επέμβουν για να μην υπάρξουν σοβαρά επεισόδια. 

Σκηνές με δάκρυα και ύβρεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης σ' ένα ξενοδοχείο της κινεζικής πρωτεύουσας, καθώς οι κινεζικές οικογένειες είναι σε μεγάλο βαθμό πεισμένες πως η Κουάλα Λουμπούρ τους κρύβει εξαρχής πληροφορίες. 

"Κυβέρνηση της Μαλαισίας, πείτε την αλήθεια! Και δώστε μας πίσω τους δικούς μας!", φώναζαν οι συγγενείς. 

"Η μαλαισιανή κυβέρνηση μας εξαπατά, δεν τολμάει να μας αντιμετωπίσει, η μαλαισιανή κυβέρνηση είναι ο χειρότερος των δολοφόνων", έλεγαν, έστω κι αν τίποτε δεν έχει αποκαλυφθεί που να στηρίζει το σενάριο μιας πολιτικής "συνωμοσίας" για να εξηγηθεί η εξαφάνιση του επιβατικού αεροπλάνου. 

"Δεν αντέχουμε άλλο! Μας προτείνουν μόνο χρήματα για αποζημίωση για να φύγουμε, αλλά εμείς χάνουμε την οικογένειά μας", είπε μια γυναίκα. "Εδώ είμαστε στην Κίνα! Θα συνεχίσουμε να περιμένουμε και δεν θα φύγουμε!" 

Απειλούμενοι από τους Κινέζους που βρίσκονταν στην αίθουσα, οι μαλαισιανοί αξιωματούχοι εγκατέλειψαν βιαστικά το βήμα ενώ αστυνομικοί παρεμβλήθηκαν για να τους προστατεύσουν. 

Στο αγνοούμενο αεροσκάφος επέβαιναν 153 Κινέζοι.