Αφού επισκέφθηκε την «Απαγορευμένη Πόλη» και το Θερινό Παλάτι, έπαιξε πινγκ πονγκ και δοκίμασε τις ικανότητές της στην καλλιγραφία, η Μισέλ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κίνα έκανε λόγο για την αξία της ελευθερίας του λόγου.

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ που προωθεί τους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, μίλησε στο κέντρο Στάνφορντ του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, τονίζοντας τη σημασία της ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών.

Στην 15λεπτη ομιλία της κάλεσε τους φοιτητές να είναι «πολίτες του κόσμου», επισημαίνοντας πόσο σημαντικό είναι να ρέουν οι ιδέες στο Διαδίκτυο και μέσα από τα μέσα ενημέρωσης.

«Έτσι ανακαλύπτουμε την αλήθεια», δήλωσε στους περίπου 200 φοιτητές αλλά και εκπροσώπους πανεπιστημίων από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

«Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε τι πραγματικά συμβαίνει στην κοινότητά μας, στη χώρα και στον κόσμο. Και έτσι αποφασίζουμε ποιες αξίες και ιδέες είναι οι καλύτερες, αμφισβητώντας και μπαίνοντας σε διάλογο», είπε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ.

Όλα αυτά την ώρα που η Κίνα θέτει περιορισμούς σε αρκετούς διαδικτυακούς τόπους, αλλά και τη στιγμή που η κυβέρνηση Ομπάμα δέχεται σφοδρή κριτική έπειτα από την αποκάλυψη του σκανδάλου παρακολουθήσεων από την Υπηρεσία Ασφαλείας NSA.

«Ο σύζυγός μου εγώ δεχόμαστε κριτική από τα μέσα ενημέρωσης και τους πολίτες», επισήμανε η Μισέλ Ομπάμα, λίγες ώρες από τη συνάντηση του συζύγου της και προέδρου των ΗΠΑ με στελέχη τεχνολογικών εταιριών, μεταξύ των οποίων της Google και του Facebook, για θέματα που αφορούν στην ασφάλεια στο Διαδίκτυο.