Η Ουκρανία θα χρειαστεί να προμηθευτεί ενέργεια από την ΕΕ για να προστατευτεί από τον ανίκτυπο της κρίσης με τη Ρωσία--από την οποία εξαρτάται για περισσότερες από τις μισές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου--δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

Το σχόλιό του αυτό έγινε μία ημέρα μετά την υπογραφή του πολιτικού σκέλους της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ με την οποία το Κίεβο δεσμεύεται να διατηρεί στενότερη πολιτική και οικονομική συνεργασία.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο ουκρανός πρωθυπουργός είπε: "χρειαζόμαστε αντίστροφες ροές φυσικού αερίου από την ΕΕ για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας".

Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν και την πιθανότητα να βοηθήσει η Γερμανία την Ουκρανία να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Η προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία προκάλεσε την σφοδρότερη αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Στάινμαγερ είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να επιτρέψει η ουκρανο-ρωσική κρίση να δημιουργήσει μία νέα διαίρεση στην Ευρώπη κι εξέφρασε την ελπίδα εντός των επόμενων ημερών να μεταβούν στην Ουκρανία οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ για να συμβάλουν στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Ο ίδιος χαιρέτισε τις κινήσεις της κυβέρνησης του Κιέβου να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι θα ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των πολιτών της ανατολικής Ουκρανίας, αναφερόμενος σε συγκεκριμένη ομιλία του Γιατσενιούκ αυτή την εβδομάδα.

"Δώσατε την εντύπωση ότι θα εγγυηθείτε τον σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων και αυτή είναι μία καλή ένδειξη, την οποία χρειάζεται η χώρα υπό τις παρούσες συνθήκες", είπε ο Στάινμαγερ στον Γιατσενιούκ στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου.

Ο γερμανός υπουργός πρόκειται αργότερα σήμερα να επισκεφθεί το ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου θα έχει συνάντηση με τις τοπικές αρχές στο Ντονέτσκ.