Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας —ένα μέτρο υπέρ της εφαρμογής του οποίου τάσσεται η Βαρσοβία σε αντίποινα για την προσάρτηση της Κριμαίας— έχουν μεγαλύτερη αποτρεπτική δύναμη ως απειλή παρά όταν πράγματι επιβάλλονται.

Η Πολωνία, η οποία έχει χερσαία σύνορα με την Ουκρανία και το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO, τάχθηκε υπέρ των ενεργειών εναντίον της Μόσχας, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης θεώρησης διαβατηρίων και της δέσμευσης πόρων για στενούς συνεργάτες του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν που επέβαλε η ΕΕ.

«Οι κυρώσεις είναι σαν τα πυρηνικά όπλα — είναι καλύτερο να τις χρησιμοποιείς ως απειλή παρά να τις επιβάλεις», δήλωσε ο Σικόρσκι στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Αλλά με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση δεν έχουμε επιλογή. Πρέπει να ζυγίσουμε τις κυρώσεις και το πώς θα μας επηρεάσουν. Από την άλλη πλευρά, το να μείνουμε άπρακτοι μπορεί να αποδειχθεί πιο δαπανηρό μακροπρόθεσμα», υποστήριξε.

Η Ευρώπη ανησυχεί για το ενδεχόμενο η Ρωσία να περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, από τις οποίες εξαρτώνται χώρες όπως η Γερμανία.