Πέθανε ο ναύτης που άθελα του αποτέλεσε παγκόσμιο σύμβολο ιδιαίτερα όλων όσων υπηρέτησαν σε Πολεμικό Ναυτικό ,σε οποιοδήποτε μήκος και πλάτος της γης. Όλων όσων ονειρευόντουσαν τη στιγμή που θα κατέβαιναν από το πλοίο και θα τους περίμενε στο λιμάνι το κορίτσι τους.

Αποτελούσε τη μαγική εικόνα που συνεχώς ονειρεύονταν όλοι οι ναυτικοί, ακόμα και εκείνοι που εργάζονταν σε εμπορικά πλοία. Ήταν αυτό που ήθελαν να ζήσουν κατά την επιστροφή τους από τον πόλεμο, όλοι οι στρατιώτες και όχι μόνο.

Τη θρυλική φωτογραφία την είχε τραβήξει ο Αλφρεντ Αϊζενσταντ κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης για τη νίκη επί των Ιαπώνων στον Ειρηνικό και τον τερματισμό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τον Αύγουστο του 1945.

Αποτέλεσε ένα κάδρο που θα αποτύπωνε ακριβώς αυτή τη σπάνια στιγμή μετάβασης από τον εφιάλτη του πολέμου και του θανάτου στην ηρεμία της ειρήνης.

Ο ναύτης αυτός ο Γκλεν ΜακΝτάφι πέθανε πριν από λίγες ημέρες στο Ντάλας του Τέξας.

Ο ΜακΝτάφι έγινε διάσημος όταν έσπευσε ο ίδιος να ανακοινώσει ότι ήταν ο ναύτης στην ιστορική φωτογραφία του Αϊζενσταντ, μολονότι ο φωτογράφος μέχρι και τον θάνατό του, το 1995, δεν είχε αποκαλύψει την ταυτότητα των πρωταγωνιστών στην πόζα του. Ωστόσο, όπως σημειώνουν αμερικανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο ΜακΝτάφι ήταν - σύμφωνα με τους ειδικούς και τους ιατροδικαστές που εξέτασαν τη δομή του προσώπου του - ο ναύτης.

Ο ΜακΝτάφι είπε αργότερα στο Αssociated Press για εκείνη την καλοκαιρινή ημέρα του 1945 που η φωτογραφία του έμεινε στην ιστορία:

«Άλλαζα τρένα στη Νέα Υόρκη όταν έμαθα ότι ο πόλεμος τελείωσε και πως ο αδελφός μου θα επέστρεφε από το ιαπωνικό στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου τον κρατούσαν. Ήμουν πανευτυχής. Άρχισα να τρέχω στους δρόμους. Και τότε είδα τη νοσοκόμα. Με είδε να χαμογελάω. Και πήγα κατ' ευθείαν και τη φίλησα. Δεν ξαναμιλήσαμε ποτέ. Εγώ πήρα το μετρό στον απέναντι δρόμο και πήρα το τρένο για το Μπρούκλιν».

Ο πρωταγωνιστής της φωτογραφίας αυτής γεννήθηκε το 1927 στην Κανάπολις της Βόρειας Καρολίνας, έπαιξε ημιεπαγγελματικό μπέιζμπολ μετά τον πόλεμο και έπειτα δούλεψε ως ταχυδρόμος. Η New York Daily News στη νεκρολογία της ανέφερε πως παντρεύτηκε τρεις φορές και εγκαταστάθηκε στο Τέξας. Είχε ζήσει πριν στο Χιούστον και στο Ντάλας.

Η κόρη του είπε πως ο πατέρας της «απόλαυσε την προβολή που έλαβε ως ο ναύτης που φίλησε τη νοσοκόμα» στην Τάιμς Σκουέαρ στις 14 Αυγούστου 1945.

Ωστόσο το περιοδικό Life που δημοσίευσε την ιστορική φωτογραφία του Αϊζενσταντ, επιμένει να δηλώνει πως οι πρωταγωνιστές της εικόνας είναι άγνωστοι και συνεχίζουν να αποτελούν ένα μυστήριο, δεδομένου ότι ο φωτογράφος δεν έδωσε ποτέ στοιχεία για την ταυτότητά τους. Ωστόσο, όπως σημειώνουν αμερικανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο ΜακΝτάφι ήταν - σύμφωνα με τους ειδικούς και τους ιατροδικαστές που εξέτασαν τη δομή του προσώπου του - ο ναύτης σύμβολο.

Γ.Κοκ.