Το υπουργικό συμβούλιο συνήλθε απόψε σε έκτακτη συνεδρία υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη και αποφάσισε τον τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία θα τιμήσει και θα αποχαιρετήσει τον υπουργό Άμυνας Τάσο Μητσόπουλο, ο οποίος πέθανε σήμερα, έπειτα από εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία.

Η κηδεία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, από την εκκλησία Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα, προϊσταμένου του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης την κήρυξη τριήμερου πένθους από αύριο μέχρι την Τρίτη, στη διάρκεια του οποίου ο Πρόεδρος και οι υπουργοί θα απέχουν από όλες τις προγραμματισθείσες εκδηλώσεις, με εξαίρεση τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, που θα είναι και οι μόνες δημόσιες εκδηλώσεις που θα γίνουν, σε ένδειξη τιμής προς τον Τάσο Μητσόπουλο.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης να ανοιχθεί βιβλίο συλλυπητηρίων αύριο και μεθαύριο, το οποίο ο Πρόεδρος και οι υπουργοί θα υπογράψουν αύριο.

Βιβλία συλλυπητηρίων θα ανοιχθούν επίσης στις πρεσβείες της Κύπρου στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέθεσε τα καθήκοντα του υπουργού Άμυνας στον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, μέχρι τον διορισμό νέου υπουργού.

Τριήμερο πένθος και από τον ΔΗΣΥ

Το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού, το οποίο συνήλθε εκτάκτως το απόγευμα, αποφάσισε τριήμερο πένθος στη μνήμη του Τάσου Μητσόπουλου.

Αποφάσισε επίσης:

- Καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου πένθους οι σημαίες στα κεντρικά, τοπικά και επαρχιακά γραφεία του Κόμματος να κυματίζουν μεσίστιες.

- Στην κηδεία του Τάσου Μητσόπουλου να παραστεί σύσσωμο το Εκτελεστικό Γραφείο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Γραφείου του Κόμματος.

- Την ημέρα της κηδείας όλα τα γραφεία του ΔΗΣΥ θα παραμείνουν κλειστά.

- Στη διάρκεια του τριήμερου πένθους θα ανασταλούν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις και δράσεις του ΔΗΣΥ.

- Να ανοιχθεί από αύριο ηλεκτρονικό βιβλίο συλλυπητηρίων στη μνήμη του Τάσου Μητσόπουλου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΔΗΣΥ.

- Να προγραμματίσει περαιτέρω ενέργειες στη μνήμη του, τις οποίες και θα ανακοινώσει σύντομα.

Στο μεταξύ, οι γειτονικοί δήμοι Λάρνακας και Αραδίππου ακύρωσαν όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, λόγω του αδόκητου χαμού του Τάσου Μητσόπουλου.

Ο δήμος Αραδίππου, του οποίου ο αείμνηστος Μητσόπουλος ήταν δημότης εδώ και 15 χρόνια, κήρυξε σαρανταήμερο πένθος.

Ο δήμος Λάρνακας αποφάσισε να δώσει το όνομα του Τάσου Μητσόπουλου σε ένα σχολείο και σε έναν δρόμο στη μνήμη του.