Δικαστήριο της Αιγύπτου αποφάσισε υπέρ της αποφυλάκισης με εγγύηση -περίπου 1.400 δολάρια- του γνωστού μπλόγκερ και ακτιβιστή Αλάα Άμπντελ Φάταχ κατά την έναρξη της δίκης του.

Ο Άμπντελ Φάταχ κατηγορείτο για συμμετοχή σε παράνομη και βίαιη διαδήλωση.

Από τους πιο ενεργούς ηγέτες της νεολαίας του κινήματος κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο Άμπντελ Φάταχ συμμετείχε στις διαδηλώσεις για την ανατροπή του και συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο για συμμετοχή σε μία διαδήλωση κατά της διευρυμένης στρατιωτικής εξουσίας υπό την μεταβατική κυβέρνηση.

Ο Άμπντελ Φάταχ κατηγορείται μαζί με άλλους 24, οι οποίοι -με εξαίρεση έναν- έχουν ήδη αποφυλακιστεί με εγγύηση πριν ακόμη ξεκινήσει η δίκη.

Όλοι τους είχαν συλληφθεί μετά τη συμμετοχή τους σε διαδήλωση έξω από τη Γερουσία, όπου μία επιτροπή συνεδρίαζε για την εκπόνηση του νέου Συντάγματος το οποίο θα παραχωρούσε στο στρατό περισσότερες εξουσίες ως προς την επιλογή του υπουργού Άμυνας και ως προς το δικαίωμα να δικάζει πολίτες σε στρατοδικεία.

Η διαδήλωση εκείνη παραβίαζε τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο που απαγόρευε όλες τις διαδηλώσεις χωρίς την άδεια της αστυνομίας.

Ο πατέρας του Άμπντελ Φάταχ και δικηγόρος, ο Άχμεντ Σέιφ, δήλωσε ότι ο γιός του θα αφεθεί ελεύθερος σήμερα, Δευτέρα, με την καταβολή της εγγύησης.