Οι πλοίαρχοι των ουκρανικών πολεμικών, πολλά εκ των οποίων καταλήφθηκαν εξ εφόδου από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες στην Κριμαία, είχαν διαταγή να ανοίξουν πυρ, αλλά δεν το έπραξαν, παραδέχθηκε σήμερα ο υπουργός Αμύνης της Ουκρανίας Ιγκόρ Τενιούκ.

«Η κατάσταση στην Κριμαία είναι περίπλοκη. Γνωρίζετε ότι αυτές τις τελευταίες ημέρες πλοία αποκλείστηκαν και κατόπιν καταλήφθηκαν [από τους Ρώσους] παρά το γεγονός ότι όλοι οι πλοίαρχοι είχαν τη διαταγή να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους», είπε ο Τενιούκ στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο.

«Δυστυχώς, οι πλοίαρχοι πήραν την απόφαση επιτόπου», πρόσθεσε. «Για να αποφευχθεί μια αιματοχυσία, δεν κατέφυγαν στα όπλα».
Ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τις τελευταίες ημέρες χωρίς οι ουκρανικές δυνάμεις να προβάλουν αντίσταση ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία και πολλά πολεμικά του ουκρανικού ΠΝ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ναυλοχεί από τα λιμάνια της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας που πλέον έχει προσαρτηθεί στη Ρωσία.